Facebook hozzászólás

JÓ ÚTON - FÉLÚTON

11 másodpercenként élet helyett halál

Több nő és gyerek marad életben, mint valaha – áll az UNICEF és a WHO által készített gyermekhalandóságról és gyermekágyi halálozásról szóló legújabb ENSZ-jelentésben. A szomorú tény azonban még mindig az, hogy 11 másodpercenként meghal egy terhes nő vagy egy újszülött a világon.

2000 óta majd felére csökkent a gyermekek, és mintegy harmadára a terhes anyák halálának száma, mert egyre többen férnek hozzá megfizethető és minőségi egészségügyi ellátáshoz.

− Azokban az országokban, ahol mindenkinek elérhetők a biztonságos, megfizethető, magas színvonalú egészségügyi szolgáltatások, a nőknek és a csecsemőknek sokkal nagyobb az esélyük a túlélésre és a teljes életre – mondta Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója.

Indiai kismama gyermekével, KÉP ENSZ, WHO
India, Kép: ENSZ, WHO

A legújabb becslések mégis azt mutatják, hogy 6,2 millió tizenöt év alatti gyermek halt meg 2018-ban, és több mint 290 ezer nő halt bele a terhesség vagy a szüléskor fellépő komplikációkba 2017-ben. A gyermekek közül 5,3 millióan nem élhették meg ötödik születésnapjukat, majdnem felük pedig még életük első hónapját sem. Évente körülbelül 2,8 millió terhes nő és csecsemő veszti életét, többnyire megelőzhető okok miatt. Ez azt jelenti, hogy minden 11. másodpercre jut egy haláleset.

A koraszülötteknél, illetve az alacsony testsúllyal világra jött babáknál különösen nagy a kockázata annak, hogy életük első hónapjában meghalnak. Veszélyt jelent a szülés alatt fellépő komplikáció, a veleszületett rendellenességek vagy a szerzett fertőzések is. A halálesetek fele az újszülött első napján, háromnegyede pedig már az első héten bekövetkezik.

Mongol kismama gyermekével, Kép: ENSZ, WHO
Mongólia, Kép: ENSZ, WHO

A konfliktus sújtotta vagy humanitárius válsághelyzetben lévő országok egészségügyi rendszere gyakran nem megfelelő, a nők és a gyerekek nem juthatnak hozzá még az alapvető életmentő ellátáshoz sem. A Dél-Szudánban, Csádban, Sierra Leonéban, Nigériában, Közép-afrikai Köztársaságban és Szomáliában élő anyáknak kell a legnagyobb gyermekszületéshez kapcsolódó kockázattal számolniuk.

A világ jelentős előrelépést tett a gyermekek és gyermekágyi halálozás csökkentésében. 1990 óta 56 százalékkal csökkent a 15 év alatti gyerekek halálának száma, 14,2 millióról 6,2 millióra. A Kelet- és Délkelet-ázsiai országokban mutatható ki a legnagyobb fejlődés, az öt év alatti gyerekeknél 80 százalékos csökkenést értek el. 2000-től 2017-ig az anyák halálozásának aránya 38%-kal csökkent. Közép-és Dél-Ázsia tette a legnagyobb előrelépést, ahol ez idő alatt 60%-kal csökkent a halálesetek száma.

Nem mindegy, hogy milyen terhesvitamint szedsz!

terhes kismama, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A terhesvitaminok körül a piaci légkör igencsak nagy  felhajtást generál. Ez nem is csoda, ha azt nézzük, hogy Magyarországon jelenleg gyakorlatilag minden negyedik terhesség vetéléssel végződik. Ez persze nem csak és kizárólag az ásványi anyag és vitaminhiánnyal magyarázható, ám az okok között jelentős szerepet tölthet be ez is.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ez nem lehet válóok

Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a…

Megszenvedjük a reggeli ködöket!

Egész héten frontmentes marad az idő, azonban ilyenkor ősszel már egyre gyakoribbak, és egyre makacsabbak is a…
1 / 1 500

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

HÍREK

1 / 1 153

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!