Facebook hozzászólás
522

JÓ ÚTON - FÉLÚTON

11 másodpercenként élet helyett halál

Több nő és gyerek marad életben, mint valaha – áll az UNICEF és a WHO által készített gyermekhalandóságról és gyermekágyi halálozásról szóló legújabb ENSZ-jelentésben. A szomorú tény azonban még mindig az, hogy 11 másodpercenként meghal egy terhes nő vagy egy újszülött a világon.

2000 óta majd felére csökkent a gyermekek, és mintegy harmadára a terhes anyák halálának száma, mert egyre többen férnek hozzá megfizethető és minőségi egészségügyi ellátáshoz.

− Azokban az országokban, ahol mindenkinek elérhetők a biztonságos, megfizethető, magas színvonalú egészségügyi szolgáltatások, a nőknek és a csecsemőknek sokkal nagyobb az esélyük a túlélésre és a teljes életre – mondta Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója.

Indiai kismama gyermekével, KÉP ENSZ, WHO
India, Kép: ENSZ, WHO

A legújabb becslések mégis azt mutatják, hogy 6,2 millió tizenöt év alatti gyermek halt meg 2018-ban, és több mint 290 ezer nő halt bele a terhesség vagy a szüléskor fellépő komplikációkba 2017-ben. A gyermekek közül 5,3 millióan nem élhették meg ötödik születésnapjukat, majdnem felük pedig még életük első hónapját sem. Évente körülbelül 2,8 millió terhes nő és csecsemő veszti életét, többnyire megelőzhető okok miatt. Ez azt jelenti, hogy minden 11. másodpercre jut egy haláleset.

A koraszülötteknél, illetve az alacsony testsúllyal világra jött babáknál különösen nagy a kockázata annak, hogy életük első hónapjában meghalnak. Veszélyt jelent a szülés alatt fellépő komplikáció, a veleszületett rendellenességek vagy a szerzett fertőzések is. A halálesetek fele az újszülött első napján, háromnegyede pedig már az első héten bekövetkezik.

Mongol kismama gyermekével, Kép: ENSZ, WHO
Mongólia, Kép: ENSZ, WHO
A konfliktus sújtotta vagy humanitárius válsághelyzetben lévő országok egészségügyi rendszere gyakran nem megfelelő, a nők és a gyerekek nem juthatnak hozzá még az alapvető életmentő ellátáshoz sem. A Dél-Szudánban, Csádban, Sierra Leonéban, Nigériában, Közép-afrikai Köztársaságban és Szomáliában élő anyáknak kell a legnagyobb gyermekszületéshez kapcsolódó kockázattal számolniuk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!