Facebook hozzászólás
468

160 remekmű a Párizs-Budapest tárlaton

Október 27-én nyílt meg a Virág Judit Galéria Párizs-Budapest című tárlata. A kiállításon mintegy 160 darab remekmű tekinthető meg ingyenesen, köztük olyan alkotók festményei, mint Rippl-Rónai József vagy Vaszary János.

 

 

Új állomásához érkezik a Virág Judit Galéria háromrészes kiállítás-sorozata. A  tavaly nagy sikerrel megrendezett Berlin-Budapest kiállítás után – melynek kapcsán a galéria a művészettörténeti szakma egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Opus Mirabile díjat is elnyerte az ehhez összeállított katalógusukkal –, a most nyíló tárlaton Párizs és hazánk közötti képzőművészeti kapcsolatok kerülnek a középpontba az 1880-as évek végétől az 1960-as évekig.
Kaszás Gábor, Kelen Anna és Szeredi Merse Pál – a kiállítás kurátorai – egyedülálló mélységű kutatást végeztek a korszak magyar vonatkozásairól, hogy egy olyan hiánypótló tárlat jöhessen létre, amely nemzetközi kontextusba helyezi a magyar művészetet.

Vaszary János: Párizsi mulató
Vaszary János: Párizsi mulató

“Különböző művészeink – mint például Vaszary János vagy Rippl-Rónai József – hosszabb-rövidebb ideig tartó párizsi tartózkodásaik alatt rendszerint fontos kapcsolatokat alakított ki, majd hazatérve népszerűsítették az új irányzatokat, meghonosították a modernizmust, a nyitottságot és szabad szellemiséget. A Párizs-Budapest tárlat különlegessége, hogy még soha nem dolgozták fel ennyire átfogóan Párizs hatását, szerepét a magyar művészetre.” – árulta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

Rippl -Rónai József alkotása
Rippl -Rónai József alkotása

A köz-és magángyűjteményekből válogatott műtárgyak között nemcsak festményeket, hanem szobrokat és fotográfiákat is láthatunk majd: köztük számos olyat, amelyek még sosem voltak kiállítva, így a közönség itt láthatja őket először. Felsoroltakon kívül korabeli filmrészletek, kollázsok, plakátok, folyóiratok és újságok is megtekinthetők majd a Galériában. A kiállítás időszaka alatt több alkalommal is lesz ingyenes tárlatvezetés, és filmvetítésre is lehet számítani a kifejezetten ez alkalomra kialakított, különleges enteriőrben.

Czóbel Béla alkotása
Czóbel Béla alkotása

A hiánypótló kiállítással egy időben megjelenő kiadvány rávilágít arra, hogy a modern magyar művészet kialakulásában és sokszínűségében milyen fontos szerepet játszottak festőink hosszabb-rövidebb ideig tartó párizsi utazásai.
A Párizs-Budapest kiállítás a nagyközönség számára 2017. október 27-től november 26-ig látható.

Egy pesti New Yorkban
Ez a válogatás a válogatás válogatása – mondta az alkotó Mandur László a megnyitón. A fotográfus így utalt arra, hogy egy korábbi sorozatának esszenciáját hozta most el Kispestre, KMO Művelődési Ház Előtér Galériájába. Már a kamarakiállítás megnyitóján nagyon sokan voltak kíváncsiak a képekre. Remélem, a rendkívüli érdeklődés november 16-áig kitart, mert egy fantasztikus látómódot ismerhetnek meg a fotóművészet kedvelői.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!