Facebook hozzászólás
207

3+1 tipp az okos időbeosztáshoz

Kezdődik a 11 hetes nyári iskolai szünidő: a gyerekek örülnek, a szülőknek viszont sok fejtörést okoz, hogy milyen programokkal töltsék ki a tanévkezdésig hátralévő időszakot. Az alábbiakban a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora, Sebestyén Orsolya segít néhány jól bevált tippel a nyári szünet okos megtervezéséhez.

  1. Készítsünk menetrendet

    Nyaral a család, Kép: pixabay
    Kép: pixabay

A tapasztalatok szerint jól bevált módszer, ha nyári menetrendet készítünk. Így a gyerek is tudja majd, mikor mi következik, hova illeszkedjenek a kötelességek (például kötelező olvasmányok), mire érdemes várni. A naptárkészítés nekünk is jó alkalom arra, hogy átgondoljuk, a nyár melyik részét kell még „megoldani”. Még jobb, ha színes-rajzos naptár készül, amit kitehetünk a lakás központi részére (például a hűtőszekrényre), így mindig szem előtt van és rápillanthatunk, mikor milyen programra készüljünk.

  1. Egyeztessünk a többi szülővel

Fontos, hogy tudjuk: nem egyedül küzdünk a nyári szünetben azzal, hogy meg kell oldani a gyerekfelügyeletet. Ezért beszéljünk a többi szülővel és a barátokkal. Azokkal, akik nyitottak rá, tervezzünk közös eseményeket. Időbeosztástól függően egyeztethetjük, hogy melyik napokon ki „tud beugrani”, és ezzel segíthetjük egymást. Ezt érdemes még a szünet kezdetén tisztázni, hiszen ilyenkor még mindenkinél lehetnek kitöltetlen „lyukak” a programban, és könnyebb az összehangolás is.

Kumánia Retró – ilyen se volt még!
Nemcsak ibolyával vette magát körül Kisújszállás – ahogy a nótából eddig tudtuk -, hanem remek programokkal is! A Jász-Nagykun-Szolnok megyei település felzárkózott a hazai fürdővárosok sorába. Turisztikai, koncert és zenei programjaik igazi kikapcsolódást ígérnek a nyárra. Irány az Alföld és Kumánia!
  1. Egyensúlyozzunk az élmények és a kötelességek között

A legtöbb iskolában a nyári szünidőre is kapnak feladatokat a gyerekek. Különösen a nagyobbaknál jellemző például, hogy olvasónaplót kell készíteni. Annak érdekében, hogy ne augusztus végén legyen kapkodás, ezeket a „kötelességeket” is érdemes beosztani és előre meghatározni, mikor melyik feladat készüljön el. Ha okosan elosztjuk az egész vakációra a feladatokat, könnyebben megoldhatóak, mintha egy nagy falatként kellene rajtuk túlesni.

Érdekesség:
Bármennyire is hosszúnak tűnik a nyári szünidő, a hazai iskolai vakáció hossza még így is csak 11. helyezett Európában. A vakáció időszaka meglehetősen eltérő, míg Bulgáriában 11-15, addig Franciaországban 8,5, Németországban 6, Svájcban 5-10 hétig tart.

+1 Használjuk ki a nyaralást közös időtöltésre is

Év közben sokszor kevés időnk jut egymásra: a munka, iskolai teendők és különórák miatt manapság rohanás a családok élete a hétköznapokon. A NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora szerint ezért egyre többen szeretnék a családi nyaralást a pihenés mellett tartalmas közös időtöltésre is kihasználni. Érdemes a családi vakációt úgy tervezni, hogy izgalmas közös kalandokat nyújtson, miközben mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbb programot is. Egy közös szülők-gyerekek teniszmeccs, vagy anya-lánya beauty program például nemcsak a feltöltődésre alkalmas, hanem segít összehozni a családot, és hosszú időre szóló élményekkel gazdagít.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!