Facebook hozzászólás
255

40 éves jubileum – norvég lakodalommal

Ha zenetanulásról beszélünk, eljön az az idő, amikor az alaptanulmányoknak vége, és dönteni kell a zenei pálya, vagy más hivatás mellett. Utóbbi esetben abba kellene hagyni a zenélést, mert a zeneiskolában az egyetemista már túlkoros tanítványnak számít? Vagy mégsem?

 

Éppen az ilyen „esetekre” született meg a baranyai megyeszékhelyen a Pécsi Vonósok. Azokat a vonós zenészeket gyűjti egy csapatba, akik nem zenei pályára mentek, viszont szívvel-lélekkel csapnak a húrok közé lelkes „amatőrként”. A zenekar felét a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói teszik ki, de az egyetemi munkatársak is szívesen kapcsolódnak ki a zenével – legyen az orvos, adminisztrátor, oktató vagy kutató.

Pécsi Vonósok felülnézetből, Kép: Mánfai György
Kép: Mánfai György

1975-ben alakult a zenekar, ma úgy 25-30-an muzsikálnak. Heti egy, a Zsolnay Kulturális Negyedben tartott próbával koncerteznek. Az, hogy a mindennapi munka vagy tanulás mellett ilyen szinten muzsikálnak, az nagy részben a lendületes, maximalista karmester, Győri Kornél érdeme.

A zenekar tolmácsolásában hallható darabok felölelik szinte az egész vonószenekari irodalmat, de a komolyzene mellett a jazz-, és a cross-over produkcióktól sem riadnak vissza. A klasszikus koncerttereken kívül játszottak már szabadban, iskolákban,  jótékony céllal templomokban, idősek otthonában, sőt még börtönben is. Műsoruk jól illeszkedett Pécs város kultúrpolitikájába mind a testvérvárosi kapcsolatok építése mentén (Graz-Ausztria, Arad-Románia, Krakkó-Lengyelország, Seattle-USA), mind az Európai Kulturális Főváros program mentén (2008 Stavanger-Norvégia, 2010 Pécs, Essen). Emellett Lahtiban, Horvátországban, Bulgáriában, Szerbiában, Németországban jártak koncertkörúton.

Stavangeri vendégszereplésük alatt ismerkedett össze két csellista: Gyöngyi és Jon, akik ma már boldog házasok, és Norvégiában élnek. Őket is a zene hozta össze! Igaz, hogy így egy remek csellista már Pécstől távol húzza a vonót, de a történetük önmagában is csodálatos, meseszerű életjelenet, a zenekar tagjai számára pedig egy örökké kellemes emlék!

A 40-es szám alakzatában áll a Pécsi Vonósok zenekart, Kép: Mánfai György
Pécsi Vonósok, Kép: Mánfai György

A Pécsi Vonósok az idén ünneplik 40. jubileumukat. Az ünnepi évadnyitó ingyenes koncertet 2015. november 10-én, 19.00 órakor a Palatinus Hotel Bartók termében tartják. Később, kiállítást is terveznek, valamint egy nagyszabású ünnepi koncertet a Kodály Központban.

Zséda szerint a könnyű műfaj sem olyan könnyű, mint azt sokan gondolják! Ezt is megírtuk!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!