Facebook hozzászólás

5 figyelemre méltó japán szokás, amit érdemes követni

Bővelkedik a pozitív szokásokban a japán kultúra a mindennapi életben, melyek mindenkinek követendő példák lehetnek. Ezekből mutatunk be néhányat a Magyarországon élő és dolgozó Maki Stevenson séf, a tokiói útjáról a napokban hazatért Soós Bertalan fotós és a Japánt többször megjárt Jókuti András, a Világevő blog szerzője ajánlásával, akik egyúttal az Asahi Super Dry, Japán első számú sörének magyarországi márkanagykövetei.

KAIZEN

Japánban az élet minden területét áthatja a kaizen gondolkodásmód és módszer. A szó jelentése: változtatás (kai) a jó (zen) irányába. A kaizen tehát jobbítást, javulást jelent a személyes, otthoni, társadalmi és munkahelyi életünkben egyaránt.

– Jó példa a kaizenre a japán ramenséf, aki egész életében rament (gazdag tésztaleves) készít, és minden nap szeretne jobbat készíteni, mint az előző napon. Tokió egyik legjobbja mesélte, hogy volt nála egy európai szakács, hogy kitanulja a ramenkészítést, majd néhány hétnyi tanulás után bejelentette, hogy hazamegy, mert már tud rament főzni. A japán séf kommentárja ez volt: én 30 éve tanulom, de még nem tudom, hogy hogyan kell – szemléltette a kaizen elvét Jókuti András, a Világevő blog szerzője.

Makulátlan tisztaság a Tokyo International Forum halljában, Fotó: Soós Bertalan
Makulátlan tisztaság a Tokyo International Forum halljában, Fotó: Soós Bertalan

TISZTASÁG

A tisztaságot sem veszik félvállról a felkelő nap országában. A japán oktatási intézményekben és közterületeken, parkokban nem alkalmaznak takarító személyzetet, mivel a tisztaságra és a környezetük megőrzésére való nevelés már egészen kisgyermekkorban megkezdődik. Az iskolások beosztják egymás között, hogy ki mikor takarítja a közös helységeket, a közterületeken pedig egészen egyszerűen nem szemetelnek az emberek, szemeteskukákat sem helyeznek ki, hiszen mindenki az otthonában található kukába dobja a szemetet.

– A szemetelés egyenesen bűnnek számít Japánban, neveletlenséget és igénytelenséget tükröz, melyet senki sem szeretne magáról közvetíteni. A dohányzás csak kijelölt helyen engedélyezett, mindenhol máshol alapvetően tilos, még közterületen sétálás közben is, ezt mindenki tudja és betartja – tette hozzá Maki Stevenson.

LETISZTULTSÁG

A kifinomult egyszerűség számos területen tetten érhető a japán kultúrában, amely elsőre minimalistának tűnhet, ám mégis tartalmaz számos apró, finom részletet, amitől letisztult, mégis látványos lesz a végeredmény.

– Ami először szembetűnik Japánban járva, az a sok építkezés, ahogy folyamatosan frissül a város. A rendezettség, a tisztaság jellemző. Egy ekkora nagy várostól teljesen mást vártam. Mindenki nagyon komolyan veszi a munkáját, és azt a lehető legmagasabb színvonalon és komolysággal igyekszik elvégezni, a legegyszerűbb munkaköröket is beleértve – tette hozzá Soós Bertalan fotós.

Japánban óriási udvariatlanság elkésni egy étteremből, Fotó: Soós Bertalan
Japánban óriási udvariatlanság elkésni egy étteremből, Fotó: Soós Bertalan

PRECIZITÁS, PONTOSSÁG

Ha pontosságról van szó, Japán ebben is az élen jár. A különféle szolgáltató egységek például nagyra becsülik az emberek idejét, és másodpercre pontosak, ám ezt a vendégektől is elvárják például egy éttermi foglalás esetében.

– Hatalmas udvariatlanság elkésni egy étteremből, az asztalfoglalás időpontja után érkezni. Érdemes inkább sokkal korábban odaérni, mert ráadásul gyakran csak a helyszínen derül ki, hogy nagyon nehéz megtalálni az éttermet. Velem is előfordult már, pedig jól tájékozódom, hogy végül az éttermesek kerestek meg az utcán, mert egyszerűen nem találtam a jelöletlen ajtót – osztotta meg élményeit Jókuti András.

Az összhangra való törekvés mindenütt elkísér minket Japánban, Fotó: Soós Bertalan
Az összhangra való törekvés mindenütt elkísér minket Japánban, Fotó: Soós Bertalan

ÖSSZHANG

Japán egy másik fontos jellemzője a hagyományos Wa szellemiség, ami a harmóniára való törekvésben, az ellentétek kiegyenlítésében, és ezáltal egy magasabb szintű egység létrehozásában mutatkozik meg, legyen szó társadalmi kapcsolatokról, értékekről, álláspontokról vagy alkotásról.

– Az összhangra való törekvés mindenütt elkísér minket Japánban. Legyen szó mindennapi munkafolyamatokról, a tömegközlekedésről, egy baráti összejövetelről, vagy éppen egy jó sörről, mint az Asahi Super Dry, a precizitás, a gondosság és a folyamatos tökéletesítés élménye megkerülhetetlen – mondta Soós Bertalan.

Ismerkedj meg Asahival, a felkelő nap urával
Elegáns környezetben, autentikus dobkísérettel, a japán konyha remekművei kíséretében mutattak be minket egymásnak. Így találkoztam az Asahi Super Dry-jal, Japán első számú sörével, amit világhódító körútja keretében Közép-Kelet-Európában először kóstolhat meg a közönség. Az úr száraz, ugyanakkor friss jelenség, igazi tavaszi tavaszi partner! Ajánlom a foci vb-re készülő férfiaknak csakúgy, mint az ezalatt különleges élményekre vágyó hölgyeknek! Mi még biztosan találkozunk!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!