Facebook hozzászólás
512

5 tipp a biztonságos téli autóvezetéshez

Az elmúlt napok újabb hideg és havas időszaka minden eddiginél nagyobb figyelmet követel az autósoktól. Csak téliesített kocsival, türelmes vezetéssel lehet biztonságosan közlekedni. Az Abroncs Kereskedőház kereskedelmi vezetője, Tiszay Árpád szerint aki nem használ téli gumit, a napokban inkább ne is üljön autóba!

Hó a visszapillantón, Kép: Abroncs
Kép: Abroncs

Mindennél fontosabb, és ezért különös figyelmet igényel az abroncsok állapota és minősége. A hideg, esős vagy havas időben a biztonságos közlekedés a megfelelő állapotban lévő téli gumikkal kezdődik. Számos kutatás bizonyította, hogy a jeges-havas úton a nyári gumival felszerelt autónak háromszor annyi fékútra van szüksége, mint a téli abroncsokon futó járműveknek. Használjunk mindig ugyanolyan méretű és típusú gumikat, amelyek jó minőségűek, hiszen emberi életekről van szó.

Indulás előtt mindenképp ellenőrizzük a gumiabroncsok légnyomását és kopását. Egy új, személyautóra tervezett abroncs esetében a profilmélység típustól függően 7-12 milliméter között van. Tiszay Árpád, az Abroncs Kereskedőház kereskedelmi vezetője kifejtette: téli abroncsnál nagyon fontos, hogy 4 milliméter alatt cseréljünk, mert esős, latyakos úton nincs vízelvezető képessége, havas úton pedig megszűnik a kapaszkodóképessége.

Autótakarítás télen, Kép: Abroncs
Indulás előtt takarítsd le az ablakokat, a lámpákat! Kép: Abroncs

Hidegben az abroncsunk nyomást veszíthet, ezért érdemes megmérni időnként. A tanksapkában vagy a vezetőoldali ajtó környékén a legtöbb autónál megtaláljuk megfelelő nyomásra figyelmeztető matricát. 2014 novembere óta minden újonnan értékesített személyautóban kötelező a légnyomásfigyelő rendszer, amely nyomásvesztésnél jelzést küld a műszerfalra. A gumiabroncsok mellett a futóműnek is fontos szerepe van a tapadásnál. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy minden kátyús téli szezon után nézessük meg a futóművünket az esetleges hibák feltárásáért, mert néhány ezer forintos javítással megelőzhetünk egy, akár több százezer forintos későbbi szervizt. Ha a lengéscsillapító nem működik megfelelően, egy nagyobb úthiba miatt előfordulhat, hogy valamelyik oldal nem tapad jól, és az autó irányíthatatlanná válik a síkos úton.

Az alapszabály, hogy rossz időjárási feltételek között vezessünk körültekintőbben és nyugodtan. Mindig tartsunk kellő követési távolságot az előttünk lévő autóktól. Ellenőrizzük a járműveket induláskor: mindig igaz, de most különösen, hogy csakis akkor mehetünk a közutakra, ha műszakilag kifogástalan az autónk, és feltöltöttük elegendő üzemanyaggal, szélvédőmosóval. Ne feledkezzünk meg a meleg italról, az élelmiszerről és a tartalék pokrócról sem, ha hosszú útnak indulunk.

Téli közlekedés, Kép: Abroncs
Téli közlekedés, Kép: Abroncs

A zavartalan látás érdekében mindig tisztán kell tartani a szélvédőt, az ablakokat és a visszapillantó tükröket, illetve ha van, akkor a tolatókamerát is. Természetesen nem csak látnunk, hanem látszanunk is kell az előttünk álló csapadékos, sötét időben. Indulás előtt ellenőrizzük a világítást. Nézzük meg az ablaktörlőket is, hogy nem csíkoznak-e, mert adott esetben akár a szélvédőt is összekarcolhatják.

Aki magasabban fekvő vidékre, külföldre indul, ne felejtse otthon a hóláncot. Arra az esetre, ha baj történik, legyen készenlétben a feltöltött mobiltelefon, illetve egy autómentő vagy asszisztencia elérhetősége és az utasbiztosítás is, hogy tudjunk segítséget kérni.

Télen is biztonságban – két keréken
Az igazi tél érkeztével jelentős csapadékmennyiségre, éjszakai fagyokra, csúszós utakra és ezzel összefüggésben a téli gumi, illetve szükség esetén hólánc használatra figyelmeztetik az autósokat. Vannak azonban, akiknek két keréken sem ér véget ilyenkor a szezon, és a kedvezőtlen idő dacára is útra kelnek motorral, robogóval, netán kerékpárral. A Groupama Biztosító most a két keréken közlekedők számára gyűjtött össze hasznos tanácsokat ahhoz, hogy baleset nélkül vészelhessék át a telet.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!