Facebook hozzászólás

50 éve gazdálkodunk okosan!

Csupán minden második szülő beszél 18 éven aluli gyermekével alkalomszerűen a pénzügyekről, és minden harmadik családban bevett szokás a zsebpénz – a 14 év alattiak leggyakrabban 500-1000 Ft-ból, az idősebbek 2-5000 Ft-ból gazdálkodhatnak havonta. A REGIO JÁTÉK megbízásából az NRC által készített reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy a legtöbb helyen nem nyitnak bankszámlát a gyerekeknek. A most 50 éves Gazdálkodj okosan! társasjátékot a szülők többsége a gyakorlati tapasztalatszerzés és a játékos tanítás miatt tartja hasznosnak.

A magyar szülők a gyermek életkorának függvényében beszélnek otthon a pénzügyekről: míg az ovisoknál csak alkalomszerűen kerül elő a téma (minden 3. családban), addig az általános iskolásoknál tízből három, a 15 éven felülieknél tízből négy családban beszélnek rendszeresen, de minimum eseti jelleggel a pénzügyeket érintő témákról. A reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy zsebpénzt több gyermek kap, mint saját bankszámlát. Utóbbival a 3-10 évesek mindössze 20 százaléka rendelkezik, ám még nem férnek hozzá, a 15 évnél idősebbek fele viszont már rendelkezhet a számlán lévő összegről. Tízből hat családban örülhetnek a gyermekek havi rendszerességgel kapott zsebpénznek.

Gazdálkodj okosan társasjáték, Kép: Gyaraki Dávid
Kép: Gyaraki Dávid

– Nagyjából 7-10 éves kor között kezdenek el a szülők a költőpénzről gondoskodni, a 11 éven felüliek már nagyon magas arányban (84%) kapnak zsebpénzt – ismertette a kutatási eredményeket Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője. A 6 éven aluliak 500 Ft alatti összegből, a 7-14 évesek 500-1000 Ft-ból, míg a 15 éven felüliek 2-5000 Ft-ból gazdálkodhatnak havonta.

A Gazdálkodj okosan! társasjáték 50. születésnapja alkalmából készített felméréséből az is kiderült, hogy legelőször 2-4 éves korban (40%) kerül elő a pénz fogalma, tízből hat családban a szülők közösen beszélnek róla a gyermekkel, és szinte minden esetben (94%) egyetértenek a pénzügyi nevelés irányairól. A zsebpénzhez való hozzájutást például a válaszadók fele köti tanulmányi eredményhez (46%), harmaduk otthoni segítséghez (34%) vagy jó magatartáshoz (20%).

– Az összegyűjtött pénzüket a gyermekek leginkább játékokra, a hobbijukra vagy a büfében költik el, de a szülők igyekeznek a beosztásra, spórolásra, fontossági sorrend felállítására és célkitűzésekre nevelni őket. Az elmúlt évek hitelezés kapcsán szerzett negatív tapasztalatai ráirányították a figyelmet a pénzügyi tudatosság fontosságára, így nem véletlen, hogy ez a családon belül is gyakran megjelenik témaként – tette hozzá Gyaraki Dávid.

Emlékszel?
A Gazdálkodj okosan! társasjáték 1966-ban készült a nyugati társasjátékok mintájára. A tengerentúli játékkal szemben a magyarban a játékosok nem hátráltatják egymást a haladásban. A játék célja, hogy a pénzzel való következetes bánásmódnak köszönhetően minél hamarabb megvásároljuk és berendezzük lakásunkat. A játék nagyban hozzájárul a stratégiai gondolkodásmód és a hatékony pénzkezelés elsajátításához.

 

50 éves a Gazdálkodj okosan!

A válaszadók egybehangzóan ismerik (98,5%) és szeretik (95,7%) a Gazdálkodj okosan! társasjátékot, minden második családban pedig a mai napig rendszeresen előkerül. A szülők többsége már gyermekkorban is kapcsolatba került a játékkal, ha visszaemlékeznek, leggyakrabban az együtt töltött idő, család, takarékoskodás és a lakásvásárlás jut eszükbe.

– Öröm látni, hogy rendszeresen előkerül a társas, hiszen – ahogy ez a válaszokból is kitűnik – szórakoztató formában tanítja meg a pénzzel való bánásmódot, fejleszti a gondolkodást, ami végeredményben minden játékosnak a javára válhat. Van olyan, aki a Gazdálkodj okosan! miatt figyel mindig, hogy ne folyassa feleslegesen a vizet, de olyan véleményt is hallottunk, hogy még felnőtt fejjel is hasznos a játék a mindennapi költségek és a takarékoskodás átgondolására – tette hozzá a szakember.

Zsebbenyúló 3 tipp
A szülők 85 százaléka ad zsebpénzt, de kevés gyerek használja azt tudatosan. Ahány ház, annyi szokás, és még talán annál is több erről a vélemény. Egy biztos: a zsebpénzkérdést mindenképpen komolyan kell venni, hiszen egy egész életre megalapozhatja gyerekünk pénzhez, pénzügyekhez kapcsolódó viszonyát.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Eldorádó!!! Frontmentes hétvége jön!

Végre azt mondhatjuk, hogy nem érkezik front a hétvégén! Sőt, napos lesz az idő! Gyerünk kirándulni, sétálni,…

Hashimotóval sem lehet jód a terhességgel!

A pajzsmirigy zavarai az egész életre képesek rányomni a bélyegüket. Nagy szerencsénkre ezen ma már az…
1 / 1 506

OTTHON

Dobd fel a karácsonyt egy fakoronggal!

Mutatunk néhány stílusos tippet, amivel feldíszítheted a lakást már az ünnepek előtt. A cél, hogy használj…

Felszökhet a láz a lakásvásárlási piacon

2020. január 1-jén 27 százalékra emelkedik az újépítésű lakások értékesítését terhelő – jelenleg kedvezményes – 5…
1 / 350

HÍREK

1 / 1 159

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!