Facebook hozzászólás
411

5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

Mesébe illő zordon tájak, sejtelmes kastélyok, végtelen tavak: a fenséges skót vidék mindenképpen megér egy körutazást, de ha idén nyáron csak a szobánkból vágyódhatunk a káprázatos csodák és a legendák földje után, fedezzük fel Skóciát egy hétvégi filmmaraton segítségével! A klasszikusok rajongói természetesen ne hagyják ki a Hegylakó-sorozatot és A rettenthetetlent sem, de az alábbi tippekkel minden műfajban találkozhatunk egy cseppnyi Skóciával. Készítsünk be egy dobozzal a híres skót vajas kekszekből, és dőljünk hátra a skót nemzeti itallal, egy pohár The Famous Grouse-szal a kezünkben.

Trainspotting: Bár az Irvin Welsh regényéből készült kultmozi Edinburgh-ban játszódik, a jelenetek nagy része mégis egy másik lélegzetelállító skót város, Glasgow utcáira kalauzol el bennünket.

Trainspotting, Corrour állomás, Kép: sajtóanyag
Trainspotting, Corrour állomás, Kép: sajtóanyag

A film elején azért beszippanthatjuk az edinburgh-i Princes Street és a Regent Bridge hangulatát is, amikor a fiatal Ewan McGregort elüti egy autó.

Trainspotting, Regent Bridge, Kép: sajtóanyag
Trainspotting, Regent Bridge, Kép: sajtóanyag

A híres „trainspotting” jelenet gyönyörű tájképei pedig a Loch Ossian mellett található Corrour vasútállomást rejtik,

10 érdekesség a skót aranyról
Skócia nemes párlatainak Magyarországon is egyre több híve akad, de biztos, hogy mindent tudunk az uisge beatha-ról, vagyis az élet vizéről? Összegyűjtöttünk néhány alapigazságot és tudnivalót, amivel egy-egy ínyenc estén a társaság szakértőjévé válhatsz!

a Glasgow felől érkező túrázók kedvelt kiindulópontját.

Harry Potter: A harminc kilométer hosszú Glenfinnan viadukt felett pöfög a világokat összekötő Roxfort Express, vagy ahogy varázsmentes környezetben mondják, a Jacobite gőzmozdony.

Harry Potter, Glenfinnan viadukt, Kép: sajtóanyag
Harry Potter, Glenfinnan viadukt, Kép: sajtóanyag

A Fort William és Mallaig között közlekedő különleges jármű olyan, a Harry Potter – filmekben is látható helyszínek mellett is elzötyög, mint Skócia legmagasabb hegye, a Ben Nevis és a kviddics-játékok háttereként szolgáló Glen Nevis sziklái.

Hamlet: Zeffirelli klasszikusának több skót várkastély is otthont adott: a Mel Gibson, Glenn Close és Helena Bonham Carter főszereplésével készült remekműben Helsingør váraként az Edinburgh melletti Blackness

Hamlet, Blackness, Kép: sajtóanyag
Hamlet, Blackness, Kép: sajtóanyag

és a keleti partokat őrző, fantasztikus panorámát nyújtó Dunnottar szolgált.

Hamlet, Dunnottar, Kép: sajtóanyag
Hamlet, Dunnottar, Kép: sajtóanyag

Gyalog galopp Skócia mesés középkori várai számtalan filmest megihlettek. A Monthy Python-csoport Doune vára szépségeinek (na meg a limitált költségvetésnek és a skót műemlékvédelmi hivatal hirtelen visszalépésének…) köszönhetően a magántulajdonban lévő erődöt választotta a Szent Grál keresése közben felbukkanó összes várkastély helyszínéül.

Gyalog galopp, Doune, Kép: sajtóanyag
Gyalog galopp, Doune, Kép: sajtóanyag

Trónok Harca-rajongók a Starkok otthonának komor falaira is ráismerhetnek a 14. századi kastélyban.

Da Vinci-kód: Tom Hanks és a bájos Audrey Tautou az Edinburgh-tól egy órányira fekvő Rosslyn-kápolnában lelnek rá a lány eltitkolt családjára és súlyos titkok eredetére.

Da Vinci kód, Rosslyn kápolna, Kép: sajtóanyag
Da Vinci kód, Rosslyn kápolna, Kép: sajtóanyag

A gótikus templomot építtető család több tagjának magas szabadkőművesi rangja, a Salamon templomával való állítólagos hasonlatosság

Hogyan legyünk igazi brit úriemberek?
Ahány ország és kultúra, annyiféle szokás és etikett. A britek mégis világszerte híresek jó modorukról és kifogástalan megjelenésükről. Kezdő úriembereknek elegendő lehet az olyan alaplépések begyakorlása, mint hogy adjuk át a helyünket a buszon, ne szemeteljünk, vagy tiszteljük a sor szentségét. A haladó gentleman számára viszont íme néhány tipp, amit érdemes ellesni Nagy-Britannia férfiúitól!

és a gazdag szimbólumrendszer miatt már a bestseller-író Dan Brown előtt is sokan sejtettek templomos kincsestárat a kápolna falai között.

Skyfall: Sam Mendes opusza a negyedik a skót tájakat felvonultató 007-es filmek sorában. A világ legelegánsabb titkosügynöke Daniel Craig személyében tér vissza szülőföldjére, a valószerűtlen hegyormokkal határolt Glencoe völgyébe.

Skyfall, Glencoe, Kép: sajtóanyag
Skyfall, Glencoe, Kép: sajtóanyag

A Skót-felföld egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a kémfilmekhez illő misztikus múlttal büszkélkedhet: a „Sírás Völgye”-ként is emlegetett terület az 1692-es glencoi mészárlás emlékét őrzi, amikor az angol hadsereg ígérete ellenére lemészárolta a királynak hűséget fogadó és a katonákat vendégül látó klánokat.

Whiskyben pácolt csirkemell steak édesburgonya pürével
Ezt már egy őszi grillpartira ajánlottuk, de szerintem most is jó lesz! Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének tippje ez a recept. Semmiképp ne hagyd ki!

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!