Facebook hozzászólás
240

’56 emlékezete bélyegen

Alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját a Magyar Posta. Érdekessége, hogy színvilágával és a középen található kör alakú perforált bélyegképpel az 1956-os forradalom és szabadságharc közismert jelképét, a lyukas zászlót idézi fel. A blokk bélyegképén az ’56-os események egyik hőse és egyben áldozata, Szeles Erika Kornélia (1941–56), míg keretrajzán a forradalom eseményeiről, ismert és ismeretlen, elhunyt vagy még ma is élő hősökről készített fotók alkotta montázs látható. Az újdonságot Elekes Attila grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda gyártotta.

'56-os blokk, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévévé nyilvánította 2016-ot a kormány. Az évforduló tiszteletére a Magyar Posta bélyeggrafikai pályázatot hirdetett, a győztesről közönségszavazás döntött.

Az október 23-ai budapesti tömegtüntetés – a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében – még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval csapatainak teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és november 4-én hadüzenet nélkül háborút indított Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi forradalma végül november 11-én elbukott.

56-os boríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Az 1956-os forradalom, szabadságharc és nemzeti felszabadító háború mindössze két hétig tartott, mégis megrengette a világot. Megroppantotta a II. világháború után létrehozott európai békerendszert, lerántotta a leplet a szovjet típusú terrorrendszerek rideg valóságáról. A forradalom leverését követő évtizedekben az 1956-os eseményeket a pártállami hatalom ellenforradalomnak nevezte, és elítélte, de a rendszerváltással megváltozott az események hivatalos értékelése. 1989. október 23-a óta nemzeti ünnep.

A bélyegblokk keretrajzán szereplő, felismert hősök: Wittner Mária (1937–), az Emlékév védnöke, Havrila Béláné Sticker Katalin (1932–59), Dózsa László (1942–) színművész, Dóczi Dénes (1932–58), Vass József (1937–?).

(Forrás: 1956.mti.hu; hu.wikipedia.org; magyarforradalom1956.hu; rubicon.hu; terrorhaza.hu)

Bélyeget kapott a magyar részecskegyorsító atyja
Simonyi Károly mérnök, fizikus, kiemelkedő tudós-tanár születésének 100. évfordulója tiszteletére alkalmi bélyeget bocsátott forgalomba a Magyar Posta. A bélyegképen Simonyi Károly portréjának grafikai átirata, a háttérben pedig munkásságára utaló grafikai kompozíció látható, melynek része az általa épített, első magyar magfizikai részecskegyorsító. Az újdonságot Vidák Zsolt grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda gyártotta.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!