Facebook hozzászólás

PROGRAMAJÁNLÓ

’56 falun

Az 56-os forradalom falusi eseményei mellett az azt megelőző időszakot is megeleveníti a Szentendrei Skanzen október 23-án. Hogyan teltek a mindennapok az ötvenes években falun a drámai események árnyékában? Kicsiknek és nagyoknak is ingyenes ezen a napon a belépő.

Valós eseményeken alapuló történelmi játék részesei lehetnek az érdeklődők a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban október 23-án. Az ötvenes évek ruháiba öltözött színészek jelenítik meg az élelmiszer- és ruhagyűjtést vidéken, a mosonmagyaróvári eseményeket és a kitelepítések időszakát. Egy rongyos élet – Déry Sára színésznő ragyogása, kitelepítése és pokoljárása címmel előadást hallgathatunk a témáról Gajdó Tamás színháztörténésztől, aki a Mádra telepített színésznő sorsát meséli el.

56 falun, Kép: skanzen
Kép: skanzen

Bányász- és munkásdalok szólnak, fekete-fehér filmhíradó számol be a forradalom eseményeiről, és közben felvillantják az ötvenes évek mindennapjait. Megkóstolhatjuk az ötvenes évek takarékos konyhájának ízeit, és kipróbálhatjuk, milyen lehetett gyereknek lenni ezekben az években. Gombfoci-bajnokságot rendeznek, fejkendőt varrnak, svájci sapkát és rongybabát készítenek. A Búcsú a parasztságtól című kiállítás a falusi emberek életét átformáló történéseket mutatja be.

Tisztelegjünk a cigányok hősiessége előtt

Cigány hősök, bélyeg, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Alkalmi bélyegkisív kiadásával fejezi ki tiszteletét 1956 cigány hősei előtt a Magyar Posta még 2018-ban. Az 50 000 példányban megjelentetett kisív Elekes Attila André grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor…

Mozgásra fel!

Kevesebb, mint napi 9000 lépés megtételével már sikerrel vesszük fel a harcot az Alzheimer-kór kialakulásával…
1 / 1 504

Receptek

HÍREK

1 / 1 157

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!