Facebook hozzászólás

BIZTONSÁG

6 tipp, hogy sötétben is biztonságos legyen a vezetés

Vasárnap a téli időszámítás kezdetével egy órával visszatekerjük a mutatót, a nappalok rövidülésével pedig egyre többet autózunk szürkületben és sötétben. Az autózási körülményeket ráadásul a hűvös, nyálkás időjárás is befolyásolja. Ezért ahogy az immunrendszerünket is érdemes felvérteznünk az évszak betegségeivel szemben, úgy a megváltozott időjárási viszonyok miatt is meg kell tennünk pár óvintézkedést, hogy elkerüljük a baleseteket. Íme, néhány tipp és némi odafigyelés, amivel az őszi-téli időszakban is biztonságosan vezethetünk.

  1. Rendszeresen ellenőrizzük az alapbeállításokat!

Nincs esti autózás jól funkcionáló fényszórók nélkül. Legalább havonta egyszer ellenőrizzük a világítást, mindig cseréljük a kiégett izzókat, és szánjunk időt a fényszórók optimális szögének beállítására! Ne hagyjuk ki a sorból az irányjelzőt és a ködlámpát, illetve ne feledkezzünk meg a műszerfali megvilágításról sem: csökkentsük a fényerejét, ha túlságosan intenzívnek és ezért zavarónak találjuk.

  1. Tartsuk tisztán a látóterünket!

Hulló falevelek, eső, sár – az évszak sajátosságai miatt több a szennyeződés az utakon és az autón, ez tovább ronthatja az amúgy sem túl jó látási viszonyokat. Mindig ügyeljünk rá, hogy ne csak a fényszórók legyenek tiszták, hanem a szélvédő is. Gondoskodjunk az ablaktörlő lapátok ideális állapotáról is.

  1. Ügyeljünk szemünk fényére!

A biztonságos autós közlekedéshez alapvető fontosságú a jó látás. Ennek jelentősége esti, illetve éjszakai vezetés esetén megnövekszik, ám a pupilla alkalmazkodási képessége a világossághoz és a sötétséghez 40 éves kor felett fokozatosan romlik. Rendszeresen ellenőriztessük látásunkat, és ha szükség van rá, időről időre győződjünk meg róla, hogy megfelelő szemüveget viselünk!

Hegyi út sötétben, szürkületben, Kép: leaseplan
Kép: leaseplan

  1. Készüljünk fel a bajra!

Autónk szükséges felszereltsége az őszi-téli szezonban is kritikus. A megszokott, kötelező biztonsági tartozékok – elsősegélydoboz, elakadásjelző, fényvisszaverő háromszög – mellé ne felejtsük el bekészíteni a láthatósági mellényt és az izzókészletet sem. Hideg és sötét időben pedig kifejezetten hasznos, ha van nálunk jégkaparó, hókefe, vontatókötél és elemlámpa.

  1. Vezessünk lassabban és egyenletesen!

Sötétben nehezebben ítéljük meg mások sebességét és távolságát, ezért érdemes növelni kicsit a követési távolságot. Mivel este romlanak a reakcióidők is, inkább menjünk lassabban, de próbáljunk egyenletes sebességgel haladni, hogy hirtelen tempóváltással ne kényszerítsük extra manőverekre a többi autóst, és így csökkentsük a balesetveszélyt.

  1. Pihenjünk vezetés előtt és közben is!

Alapszabály, hogy sose üljünk volán mögé fáradtan, mégsem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez különösen igaz a hidegben,  amikor a csúszós utak és a rosszabb fényviszonyok eleve megnehezítik a vezetést, ráadásul az óraátállítás és a szezonális változások is befolyásolhatják alvás-ébrenlét „mintázatunkat”. Egy-két óránként tartsunk pihenőt, szükség esetén pedig igyunk egy kávét vagy keressünk szállást éjszakára.

(Forrás: leaseplan)

Ide kevés az ugatás

Kutya a volánnál, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Meglepően sokszor sodorják veszélybe a hazai kutyatartók magukat és négylábú barátaikat, amikor autóval igyekeznek valahova – derült ki egy friss felmérésből. Nem is gondolnak arra a gazdik, hogy a nem megfelelően rögzített állat, legyen akár ölben, akár szabadon az utastérben, komoly veszélyben van. Mi lehet tenni? Mutatom!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szívfájdalom

Szúr, szorít, nyom – a mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, még ha nem is…

Hamarosan feladják a leckét a frontok

Kedden még frontmentes napban lehet részünk, de szerdán újabb kettős front érkezik, és ez még csütörtökön is…
1 / 1 505

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!