Facebook hozzászólás
367

6 tuti tipp az extrém téli utakra

A szokottnál is óvatosabban kell közlekednünk az utakon a télen. Ha mégis kénytelen vagyunk útra kelni, íme pár hasznos tanács a balesetek elkerüléséhez.

Téli út, Kép: pixabay
Téli út, Kép: pixabay

Télen az autósok hiába ütemezik az utazást még világosban. A szélsőséges időjárásban a fékút hossza akár nyolc-kilencszeresére is növekedhet, és nehézzé válik a gépjárművet az úton tartani. Még a városokban is, ahol hagyományosan több fokkal magasabb a hőmérséklet télen.

Nem tudja nélkülözni autóját? Így nézzen szembe a jég borította utakkal:

Indulás előtt ügyeljen rá, hogy az üzemanyag mennyisége „fél tank” felett legyen, így biztos lehet abban, hogy egy hosszabb kényszerpihenő esetén is tudja fűteni az utasteret.

Ne hagyja otthon, az autó elbírja a plusz téli felszerelést: a jégkaparót, egy flakon jégoldót, vontató kötelet, hóláncot, takarót, illetve zár jégoldót – ez utóbbit tartsa a zsebében!

Ha lassítania kell, kerülje a hirtelen pedál- és kormánymozdulatokat, inkább a motorfékre támaszkodjon, mint a lábfékre!

Az autó téli felkészítése 8 lépésben
Nagyon fontos, hogy az autónkat felkészítsük ezekre az állapotokra, mert különben kellemetlen meglepetések érhetnek minket. A nem megfelelő műszaki állapotban lévő gépjárművünkkel a latyakos, jeges utakon akár balesetveszélyes is lehet. A szakértő most abban segít nekünk, hogy mikre érdemes leginkább odafigyelnünk, hogy könnyen vegyük a téli akadályokat!

Ügyeljen a követési távolságra! A jeges úton saját előrelátása jelenti a legnagyobb segítséget. Például egy emelkedőn felfelé tartó autós után ne induljon, ameddig nem látszik, hogy ő biztosan teljesíteni tudja a távot!

Maradjon látható! Sokat segíthet, ha – nem is a teljes autó, de legalább – a fényszórók tiszták, mert így már messzebbről is észrevehetik! Indulás előtt ellenőrizze a fényszórók tisztaságát, és ha szükséges, takarítsa meg azokat!

Ha a jármű eleje megcsúszik a jégen (és persze megfelelő sebességgel haladt), pusztán a sebesség mérséklésével megoldhatja a problémát. Amennyiben a hátulja tör ki, szükség lesz a kitörés mértékének megfelelő ellenkormányzásra is!

A Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője, Szabó Imre a társaság baleseti statisztikája alapján azt tanácsolja, hogy akinek nem muszáj, ne üljön volánhoz! A biztosító természetesen készül az átlagosnál több bejelentésre és nemcsak az autótulajdonosok részéről. Ilyen időjárási viszonyok között sok balesetet jelentenek be társasházi- és lakásbiztosítások kapcsán is.

Ha síelni indulsz, enélkül ne tedd!
Michael Schumacher balesete és Liam Neeson feleségének tragikus halála az elmúlt években komolyan ráirányította a figyelmet a síelés veszélyeire. A Biztosítás.HU adatai szerint az utóbbi években ugyan jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik biztosítást kötnek síelésük idejére, de a kiutazók majdnem fele még mindig biztosítás nélkül utazik, és nincs tisztában a síelés anyagi és egyéb kockázataival!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!