>
Facebook hozzászólás

8 tipp, hogy baleset nélkül megússzátok a strandolást

El nem tudod képzelni, mennyire találékonyak a gyerekeink, ha strandolásról, játékról van szó. Csak egy óvatlan pillanat, és kész a baleset. A legismertebb hazai játékbolthálózat fogyasztóvédelmi referense összegyűjtötte, hogy mire kell legjobban odafigyelni, hogy a nyár valóban felhőtlen szórakozás legyen, ne pedig rémálom!

 1. A felfújható játékokra különösen ügyelni kell (pl. úszógumi, karúszó, felfújható, ráülős játékok), vegyük figyelembe, hogy ezek csak az úszást segítő eszközök, de nem akadályozzák meg a vízbe fulladást, ezért úszni nem tudó gyereket nem szabad ezzel sem a mély vízbe engedni. Ellenőrizzük a szelepeket, mielőtt a gyermeknek adnánk, és győződjünk meg róla, hogy nem ereszt-e a játék. Mindig legfeljebb karnyújtásnyira távolodhat el a felnőtt a gyermektől.
  Görögdinnyés matrac, Kép: Régió Játék
  Kép: Régió Játék

  .

 2. Úszógumi: a fentieken kívül ügyeljünk arra is, hogy a gyerek felemelheti mindkét karját, és így kicsúszhat az úszógumiból.
  Ezt kell tudnod a gyermekbalesetekről!
  Négyévente átlagosan egyszer minden magyar gyermek bekerül az egészségügyi ellátórendszerbe valamilyen baleset miatt. A legfrissebb – 2016-os – adatok alapján 30 ezren szorultak kórházi felvételre, 470 ezren pedig ambuláns ellátásra. Bár a halálos kimenetelű sérülések száma az elmúlt több mint másfél évtizedben felére csökkent, a Magyar Gyermekorvosok Társasága szerint aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi időben új veszélyforrások jelentek meg, amelyek miatt egyre több a súlyos végtag- és fejsérülés. A szervezet elismert szakemberei felhívták a figyelmet az óvintézkedések, valamint a szülői odafigyelés, az állandó gyermekfelügyelet fontosságára.
 3. Karúszó: ellenőrizzük, hogy a gyermek életkorának és súlyának megfelelő eszközt használjon, mert lehet, hogy nem bírja el az eszköz.
 4. Strandlabda: a szabad vizekben balesetveszélyt jelenthet, ha a szél vagy a hullámok elsodorják a labdát, és a gyermek utánamegy. Világosítsuk fel a csemetét ennek veszélyeiről, és értessük meg vele, hogy nem éri meg a kockázatot, lehet másik labdát vásárolni.
 5. Vízipisztoly: tanítsuk meg a gyermeknek, hogy nem célzunk vele arcra, nehogy megsérüljön a lespriccelt szeme.

  Nyalókás matrac, Kép: Régió Játék
  Kép: Régió Játék
 6. Hinta: mindig a gyermek súlyának és korának megfelelőt vásároljunk. A babák még nem tudnak megülni a laphintákon, ezért számukra speciális bébihinta a megfelelő. Soha ne hagyjuk a gyermeket felügyelet nélkül, legyen karnyújtásnyira a szülő.
  Az asztma nem megy vakációra
  Nyáron mindent hajlamosak vagyunk kicsit lazábban venni, és ez sajnos az olyan krónikus betegségek kezelésére is igaz, mint az asztma. Emiatt a nyári időszakban rendszerint megnő a sürgősségi ellátást, kórházi kezelést igénylő asztmás esetek száma.
 7. Csúszda: ügyeljünk arra, hogy ne legyenek éles tárgyak és sarkok a csúszda közelében, mert az balesetveszélyes. Ne legyen nappal szemben a csúszás iránya, hogy a gyermek lássa, hová érkezik. A kicsiknek meg kell tanítani a hátradőlve csúszást, mert fejnehézségük miatt derékszögben ülve kibukhatnak a csúszdából.
 8. Kismotor, futóbicikli, ráülős járművek: erősítik az izomzatot, fejlesztik a mozgáskoordinációt, javítják a szem-kéz koordinációt, viszont figyeljünk a megfelelő védőfelszerelés használatára, különös tekintettel a sisakra, a fejsérülés elkerülése érdekében.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Leküzdhető a félelem a fogorvostól

Szorongást válthat ki bennünk a fogorvosi fúró hangja, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési…

Szokásaink rabjai vagyunk

Vagy a saját tapasztalat vagy a gyógyszerész véleménye az első, amikor megfázásra, influenzára veszünk valamilyn…
1 / 1 508

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!