Facebook hozzászólás
287

NE PAZAROLJUNK!

Élelmezési Világnap: 90 tonna élelmiszert kapnak a rászorulók

Szomorú tény, hogy az élelmiszerek egyharmada a szemétben landol. Ezen kíván változtatni az Élelmiszerbank, amelynek kezdeményezésére a cégek és magánemberek segítségével 90 tonnányi élelmiszert juttatnak el a rászorulókhoz.

Az elmúlt 15 év során az ENSZ FAO és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület több mint 670 tonna élelmiszerrel segítette a rászoruló családokat. 

Ahogy 2006 óta minden évben, az élelmezési világnapon több mint 20, élelmiszerrel megrakott kamion szelte át Budapest történelmi belvárosát. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett adománykonvoj –  egy rövid megálló után a Hősök terén – 90 tonna terhével az Élelmiszerbank raktára felé vette az irányt.

 

Fotó: Élelmiszerbank
Fotó: Élelmiszerbank

 

Az Élelmezési Világnap – amellyel a FAO 1945-ös alapítására emlékezünk -, célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra, melynek a fenntartható mezőgazdaságon és a természeti erőforrások védelmén kell alapulnia.

A 90-es szám szimbolikus, hiszen a FAO a 75., míg az Élelmiszerbank fennállásának 15. évfordulóját ünnepli idén. Közös összefogással sikerült elérni ezt a szép eredményt 2020-ra.

A kamionok által szállított élelmiszert számos magyar és nemzetközi élelmiszeripari és kereskedelmi cég adományozta, melyek évek óta támogatják az Élelmiszerbank Egyesület munkáját élelmiszerfelesleg felajánlásaikkal. A tartós élelmiszerek (tészta, édesség, konzervek stb.) révén mintegy 36.000 rászorulón segítenek.

„Az idei élelmezési világnap témája (Neveljük, tápláljuk, óvjuk – közösen) a közös tettekre, együttműködésre és szolidaritásra sarkall egy jobb jövőért” – mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató helyettese és regionális képviselője a konvoj sajtóeseményén. „Ezen gondolat még a járvány kitörése előtt született, de annál aktuálisabb ma.”

„A FAO fennállásának 75. éve példátlan eseményeket hozott,” – tette hozzá. „Itt az alkalom, hogy jobbá tegyük a világot a mezőgazdaság és az élelmezés által.”

A FAO adatai szerint, minden évben a megtermelt élelmiszer mintegy harmada vész el.

A globális koronavírus válság közepette az élelmezési világnap emlékeztet minket arra, hogy mindenki kiveheti a részét a megoldásból – legyen az az egészséges táplálkozás vagy a környezettudatos döntések.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!