Facebook hozzászólás
330

A Dajka

111 évvel ezelőtt ezen a napon látta meg a napvilágot Nagyváradon Dajka (Dayka) Margit, a fantasztikus színésznő. Már kilencévesen színpadon állt, karrierje egyenesen ívelt felfelé. Filmszerepei közül a Liliomfi, a Szindbád és a Macskajáték volt a legemlékezetesebb.    

Dayka Margit a Szerelmi lázban, Kép: wikipedia
Dayka Margit a Szerelmi lázban, Kép: wikipedia

Kamasz lányként Kolozsváron Hetényi Dömény Elemér színiiskolájában tanulta a mesterséget. Tizenöt évesen szerződtette a nagyváradi színház. 1924-ben kapta első felnőtt szerződését Kolozsvárott. 1927-ben indult magyarországi pályája, amikor Horváth Árpád meghívta Hódmezővásárhelyre vendégszereplésre.

Később játszott – egyebek közt – Miskolcon, Szegeden a Vígben, a Nemzetiben, a Vidámban, az Operettben és a Pesti Magyar Színházban. Vezető egyénisége lett a magyar filmművészetnek is, 1932-ben állt először kamera elé. A Liliomfi vénkisasszonya, az Ismeri a szandi mandit? alkoholista öregasszonya, vagy a Szindbád Majmunkája és a Macskajáték Orbánnéja voltak talán a legemlékezetesebbek. Élete végén a gyerekek Bors néniként imádták.

Utolsó éveiben Ruttkai Éván és férjén kívül már nem engedett magához senkit. Fanyar humorát jól jellemzi a halálos ágyán elhangzott mondta:

„A fene akar már színésznő lenni, csak szeretnék egyedül megmosakodni…”

1986-ban ment el az égi társulathoz…

(Forrás: wikipdia, lm)

Begyűjtöttünk egy magyar díjat Bukarestben
Magyar siker koronázta a bukaresti Anim’est nemzetközi filmfesztivált. A legjobb egészestés alkotás díját Milorad Krstic Ruben Bandt, a gyűjtő című filmje nyerte. A díjat a rendező személyesen vette át a fesztivál záróünnepségén. Az idén 13. alkalommal megrendezett egyhetes bukaresti seregszemlén brazil, francia, olasz és orosz egészestés filmek versenyeztek a magyar alkotással, a díjakról szakmai zsűri döntött.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!