Facebook hozzászólás
231

A férfi, akinek nagyon hálásak a madarak

Lakásában szabadon repkednek a már gyógyulófélben lévő madarak, a többiek pedig szakszerű ellátást, gyakran fizioterápiás kezelést is kapnak, mielőtt szabadon engedné őket. Lehoczky Krisztiánnak ez természetes, szerinte minden embernek segítenie kellene a bajba jutott, beteg madarakon.

Lehoczky Krisztián, a Coca-Cola „Add tovább a jót” kampányának hetedik hőse a sérült madarak megmentésének szenteli minden szabadidejét. Bár szeretett volna, mégsem lett állatorvos, és ornitológusi végzettsége sincs, mégis gyermekkora óta az a szenvedélye, hogy beteg madarakon segít. Hétköznapi hősünk egész életét meghatározta nagyapja tanítása, aki arra nevelte, hogy az állatokon kell és érdemes is segíteni. Egy balatoni nyaralás alatt testvérével egy füstifecske életét próbálták megmenteni, s bár a madár sajnos elpusztult, ez az élmény mély nyomot hagyott benne. Úgy emlékszik, ekkor döntötte el, hogy sérült vadmadarakkal szeretne foglalkozni.

 

 Egy ideig állatorvosnak készült, ám végül más szakma mellett kötött ki, most grafikusként dolgozik Miskolcon. A madárőrület azonban így is megmaradt az életében. Tavaly lakóhelyén, Mályiban megalapították a Mályi Természetvédelmi Egyesületet, ami olyan sikeres lett, hogy ma már a központi segélyhívó is őket adja meg madármentőként.

Az üzenet ereje – boldogabb mindennapok
Nagy utat járt be Mátrai Vanda, amíg magára talált. A félénk, szinte észrevehetetlen tiniből mára már másoknak is önismereti tréningeket tartó nő lett. Ez a hivatalos foglalkozása, egyébként pedig „csak úgy” színes cetliken osztogat üzeneteket járókelőknek, hogy valamit akkor és ott elindítson bennük. Gaál Melinda és Szuri Dóri két vidám, barátságos lány pedig azt vette a fejébe, hogy dokumentálni fogják a boldogságot, ezért elindították a Happiness Projectet.

„Az én szenvedélyem szerintem kicsit túlmutat a hobbi fogalmán. Sérült vagy árván maradt vadon élő madarakon segítek. Addig gondozom,nevelem őket otthon,vagy szállítom tovább, amíg nyugodt szívvel vissza nem engedhetők a természetbe – ez a legjobb érzés. Idén több mint 200 madarat láttam el, és amíg tudom, folytatni is fogom, hiszen mindenkinek jár egy második esély” – nyilatkozta a madármentő.

A Lehoczky-házat egyébként nem túlzás mentőállomásként emlegetni, hiszen Krisztián a sérülések ellátásán kívül rögzíti a törött végtagokat, eteti a madarakat, és a legkorszerűbb eszközöket, például mágnesterápiát is alkalmaz azért, hogy meggyógyuljanak. Családja mindenben támogatja, és már a kislánya is komolyan érdeklődik az állatmentés iránt, figyelemmel kíséri a kezeléseket, gyakorlat közben próbálja ellesni az édesapja tudását. Krisztián pedig reméli, hogy a madármentést a gyermekei is folytatják majd.

Hová tűnnek a fecskéink?
Felborult a természet több évezredes megszokott menetrendje, és ez nagy próbatétel elé állítja a költöző madárfajokat, így a nálunk fészkelő füsti-, molnár- és partifecskéket is. Itthoni költésükhöz a feltételek megteremtése mindinkább emberi gondoskodást is igényel. Meghálálják: elpusztítják a nálunk új, az emberre is veszélyes trópusi rovarokat.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!