Facebook hozzászólás
206

A fertőzések terjedésének oka

Az EASAC jelentése részletesen foglalkozik az újonnan megjelenő és gyorsan terjedő betegségekkel, külön is említve Romániát és Magyarországot, hiszen ezen államokból jelentették tavaly a nyugat-nílusi vírus felbukkanását. 

A fertőző betegségek kezelése Európa egészségügyi terheinek 10%-át teszi ki, és a kontinens lakossága változatlanul védtelen a fenyegető fertőzésekkel szemben – ez is olvasható az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének legfrissebb jelentésében. A Magyar Tudományos Akadémia, mint az EASAC tagintézménye adja közre a teljes angol nyelvű jelentést, amelyben az EASAC hatékony intézkedéssorozat bevezetését javasolja az EU országainak.
A fertőzések megállítása és visszaszorítása hatalmas kihívást jelent nemcsak Európában, hanem az összes kontinensen –állapítják meg az EASAC szakértői, összhangban az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének állásfoglalásával. Az EASAC új jelentése az elmúlt hat év tapasztalatainak összegzése, amelynek közreadását az EU tanácsadó testülete az Egészségügyi Világnapra időzítette. A WHO ugyanis idén a fertőzések kezelését egyre gyakrabban megnehezítő vagy meghiúsító, az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok veszélyeire figyelmeztet. Az EASAC jelentésében is részletes elemzés olvasható a kezelésekre nem reagáló, sokféle antibiotikumnak ellenálló baktériumok okozta veszélyről.

Az EASAC jelentése részletesen foglalkozik az újonnan megjelenő és gyorsan terjedő betegségekkel, külön is említve Romániát és Magyarországot, hiszen ezen államokból jelentették tavaly a nyugat-nílusi vírus felbukkanását. Az állatokról az emberre terjedő fertőzést, ún. zoonózist a beteg állatok vérét is szívó szúnyogok terjesztik. A jelentés készítői kiemelt veszélynek minősítik a zoonózisokat, valamint olyan egyéb fertőzések megjelenését, amelyek a klímaváltozás okozta hőmérsékletemelkedés következtében terjednek át melegebb vidékekről Európába. Az EASAC szakértői sürgetik a tagországok illetékeseit, hogy fordítsanak figyelmet a korábbról már ismert és egyes vidékeken ismét szaporodó kórokozókra, pl. a tuberkulózisért felelős baktériumra.
A fertőzések terjedésének oka a globalizáció és a növekvő utazási kedv- állapítják meg az elemzők. A nemzetközi adatok alapján a világ tíz legforgalmasabb nagyvárosa Európában található. Korábban hetekig vagy hónapokig tartott, amíg egy kórokozó elterjedt egy földrészen. Ma ez az idő egy hosszabb repülőút óráira csökkent.

Nem szabad elhanyagolni a bioterrorizmus okozta fenyegetettséget– fogalmazzák meg a jelentés szerzői. Az EASAC a bioterrorimust ma még inkább fenyegetésnek, mint valós veszélynek minősíti, de szükségesnek tartja egy Európa-szerte összehangoltan működő megfigyelő rendszer létrehozását új és váratlan kórokozók idejében lehetséges azonosítására. Európában az ilyen mikrobák ma még csupán a következményes járvány kialakulásával válhatnak nyilvánvalóvá – áll a jelentésben.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!