Facebook hozzászólás
198

A folsav életet ment

Aki sokat étkezik menzán, garantáltan folsav hiányban fog szenvedni. A hő és a melegen tartás ugyanis tönkreteszi ezt a létfontosságú vitamint. A hiány szellemi fáradtságban, rosszabb vérképben és emésztési zavarokban nyilvánul meg.

A washingtoni egyetem kutatói rájöttek: a szívinfarktusok 40 százaléka elkerülhető lenne-többszázezer haláleset évente- ha több folsavat vennénk fel. Vagyis 400 mikrogarmmot naponta. Ezt olyan folsavban gazdag, élelmiszerek biztosíthatják, mint leveles zöldségek, a búzacsíra és a máj. Ám a gyakorlatban nehezen megy. A folsavnak ugyanis, például a brokkoliból, csak mintegy 30 százaléka jut el a véren keresztül a bélből a sejtekig, mert nagy része tönkremegy a tárolás és a feldolgozás során.

Naponta tehát 1,3 kg. brokkolit kellene megenni, méghozzá frissen és nyersen, hogy fedezze folsavszükségletünket.

Az egyesült Államok legfelsőbb egészségügyi hatósága a Food and Drug Administration (FDA), egyébként azonnal reagált a kutatás eredményére: az Egyesült Államokban 1998 januárja óta kötelező az olyan élelmiszereket, mint a kenyér, a rizs és a liszt, folsavval dúsítani.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!