Facebook hozzászólás
309

A hűség a kutyáknak való – egy szexturista feljegyzései

Adott egy nő, aki elhatározta, hogy boldog lesz. Mert az jót tesz az egészségének. Különben is annyiszor ráfázott már. Nem gyámolítót keres, nincs szüksége senkire, hogy eltartsa, öntörvényű és szabad. Ő választ, hogy kivel, melyik városban, és hogyan szexel. Sokat megtud a férfiakról, de még többet magáról. Meg arról, hogy az élet nem egy tündérmese. Ha éjfélkor elveszíted a cipőd, egyszerűen részeg vagy. Szőcs Henriette hősében mindannyian benne vagyunk egy kicsit, azzal a különbséggel, hogy ő meg is teszi, amiket legtöbben nem merünk. Irigyeljük? Lehet. De lehet, nincs is miért. Egyetlen hely van, ahol a romantika megelőzi a szexet, az a szótár.

A hűség a kutyáknak való, lönyvborító
A hűség a kutyáknak való, lönyvborító

Hogyan lesz terézanyuból szexturista?

– Számos kötet, megnyert pályázatok, készen, kiadásra váró történelmi regénytrilógia után miért pont egy erősen erotikus blogregény jelenik meg tőled a napokban?

– Játéknak indult, kikapcsolódásnak, amire könnyedén rá tudtam venni kedvenc onlájn lapom, a librarius.hu főszerkesztőjét. Az anonim szerzővel megjelenő részek egyre nagyobb olvasóközönséget vonzottak, ha valamelyik megjelenés csúszott, követelték, hol marad. Egyre jobban beleszerettem, muszáj volt kerek egészet csinálni belőle.

– Mit nehezebb megírni számodra? A karakterek sokszínűségét, olvasmányosan belecsempészni azt a rengeteg kultúrtörténeti adalékot, vagy a szexualitást?

– A szexualitást, de nem a személyes szégyenlősségem okán, hanem a magyar nyelv ügyefogyottsága miatt. Az egyébként gyönyörű és változatos nyelvünknek a szeretkezésre vagy steril, orvosi kifejezései vannak, vagy káromkodások. Egy 21. századi történetben nem lehet virágnyelven beszélni még akkor sem, ha a társadalom sokkal jobban elfogadja a férfi szerzők szabadszájúságát.

– Aki tud olvasni, már a címből leveszi, hogy pimasz és provokatív szöveggel fog találkozni, sosem féltél, hogy a hősödet, a narrátort azonosítják veled?

Szőcs Henriette, Fotó: Szimmler Anett
Szőcs Henriette, Fotó: Szimmler Anett

– Bevállalós nőci vagyok, kedvelem a kihívásokat, a lehetetlen feladatokat.

– Így is, már a megjelenés előtt parázs vita alakult ki a könyves közösségben arról, hogy miről is szól a szöveg. A prüdéria országa vagyunk, és bár legalább Örkénnyel illett találkoznia mindenkinek iskolai tanulmányai alatt, kérdés, hogy mennyire merik bevallani azt, hogy ez a lazán kapcsolódó blogbejegyzésekből összeálló életút egyszerre tud felrajzolni egy teljesen átlagos boldogságkeresést, és egy modern, független nő megélt szexuális vágyait, kalandjait. Véletlenül sem a monogámia ellen ágál, vagy a hűtlenségre, a szexualitás túlmisztifikálására buzdít – bármennyire is egyszerű lenne így olvasni. Mit gondolsz, miért lehet korunk nagyon erős markere a regény főhőse? Egyáltalán, tényleg ő a főhős? Milyen ez a terézanyuból szexturistává alakuló nő?

– Dehogy! A férfiak a főhősök ebben a regényben. A narrátor őket szeretné megérteni, feltérképezni cselekedeteik mozgatórugóját, hogy tényleg csupán a szex-e az. Hogy mennyire sikerül, döntse el az olvasó.

– Milyen olvasói visszajelzés töltene el elégedettséggel?

Sok olvasó töltene el elégedettséggel. A viccen kívül: örülnék a vitának, mert akkor a könyv megpiszkált valamit.

Szőcs Henriette 1973-ban született Győrött, jelenleg is ott él. Szállodai menedzser, író, kritikus, egy gyermek édesanyja. Nemrég a Klubrádiónak nyilatkozott a szerinte eddig legszebb kiállítású könyvértől. Elmondta, hogy hogy a főszereplő alapfigurája nyilván belőle indult ki, de az írás, a szerkesztés közben sokat változott. Egy ilyen könyv magyarországi megjelentetése már önmagában provokáció, gondolkodásra késztető.

Nem megy a randizás? Olvass tovább!
Mit gondolsz, megnövelheti randevúzási esélyeidet, ha többet olvasol? Az ELITTÁRS friss, 605 fős felmérésének eredményei alapján IGEN! A válaszadó egyedülállók 76 százaléka szívesebben találkozna olyasvalakivel, aki sokat olvas. De mennyi az a sok, és pontosan milyen típusú könyveket kell olvasni ahhoz, hogy valóban vonzóbbá váljon a másik szemében? Megmutatjuk, melyek azok a könyv típusok, amelyek kifejezetten felkeltik a másik nem figyelmét!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!