Facebook hozzászólás
376

BESZÉDTECHNIKA FELSŐFOKON

A király háborúja

VI. György, a dadogását rendkívüli erőfeszítéssel leküzdő brit uralkodó II. Erzsébet apja és elődje volt. Beszédhibáját, ami súlyosan korlátozta volna a nyilvánosság előtti szereplésekkor, egy tapasztalt, ám felettébb furcsa módszereiről híres logopédus segítségével gyűrte le. A történetnek ezzel még nincs vége!

A uralkodó és a beszédtanár története, amely A király beszéde című könyv és az abból készült, Oscar-díjas film révén vált ismertté világszerte, a második világháború alatt is folytatódott: Lionel Logue továbbra is bejáratos volt a Buckingham-palotába, és fontos szerep hárult rá: támogatta a királyt Dunkerque sötét napjaiban és a normandiai partraszállás idején, egészen az 1945-ös végső győzelemig.

A király háborója, könyvborító, Kép: athnaeum
Kép: athnaeum

Peter Conradinak, a Sunday Times újságírójának és Mark Logue-nak, Lionel unokájának könyve bőséggel merít a Logue-archívum kivételes anyagából: Lionel és felesége, Myrtle hátrahagyott naplóiból, levelezéseiből és más dokumentumokból.

Remekbe szabott portrét fest Logue-ékról és a Windsorokról, ahogyan együtt néznek szembe Nagy-Britannia történelmének addigi legnagyobb kihívásával.

II. Erzsébet urakodása kalapokban elbeszélve

II.-Erzsébet, Kép: PP-archív
II.-Erzsébet, Kép: PP-archív

Mindenkiből úrinőt varázsol egy jó kalap! Ez így igaz, ám ehhez is szükség van – leginkább – ízlésre! Amúgy, ha nincs frizurád, de elegáns szeretnél lenni, pik-pak, csodát tesz egy kalap! Az más kérdés, hogy milyet! Magyarországon ma nincs igazán divatja a kalapnak! (Sajnos!) A brit uralkodó azonban mindig olyan elképesztő fejfedőket használ – viccesen korona helyett -, hogy az hihetetlen! Mindig igazi – idézőjelben – divatdiktáror! De ne feledd! Hiába Tied a legjobb kalap, azt tudni kell viselni is!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!