Facebook hozzászólás
336

A mutogatni való szeretők éve volt

A családi otthonteremtési kedvezmény rövidítése, a csok lázba hozta a fiatalokat, így lett az év szava. A filterbuborék az ifjúság körében vált népszerűvé, míg 2016 antiszava a párváltás lett. Vajon a bulibáró és a bélradír melyik kategóriában győzedelmeskedett?

Mint a közlemény kiemelte, a „csok” 2016 első hónapjaiban lázba hozta a fiatal házasokat.
„Az elcsattanó csókok gyümölcse valamikor a gyermek lesz, így a csókok gyümölcsének a helyét a csok hivatott elősegíteni”-  közölte a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága pénteken az MTI-vel.
Szintén nagyon népszerű szó volt idén a brexit, a britek kilépése az Európai Unióból, illetve a kvóta, amelyet 2016-ban elsősorban a menekültkérdés kapcsán használtak világszerte.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

A társaság szerint az év antiszava a párváltás.
A szokatlan szófordulat az elvárt, folyamatos párkapcsolatok közötti átmeneti állapotot jelenti.  A párváltásban ez esetben nem az érzelem, nem a megküzdés, nem a minőség a lényeg, hanem pusztán az, hogy legyen mutogatni való szerető. Az év antiszavai között szerepelhet a bulibáró vagy a bélradír is.

Az év ifjúsági szava a filterbuborék, amely a közösségi oldalak tartalomkezelési módjára utal, egyes vélemények szerint szerepet játszik politikai eseményekben is. A szó az angol filter bubble tükörfordítása.
A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága további javaslatai az idei ifjúsági szavakra: óratemető (olyan tevékenység, amely feleslegesen nagyon sok időt emészt fel); sajtburesz (Kenderesi Tamás úszó mondta 2016 nyarán, az olimpiai bronzérme megszerzése után, hogy a verseny után ráférne néhány „sajtburesz”).

Az év költői kifejezése a tetthazafi – szájhazafi. A 225 éve született Széchenyi a magyarkodókat szájhazafinak, a hon javáért csendben, de okosan és áldozatosan cselekvőket tetthazafinak nevezi.
A 2010-2015 közötti időszak év szavai megtalálhatók a Jelentés a magyar nyelvről 2010-2015. című kiadványban.

5 szabály, amit a rutinos szeretők mindig betartanak
Szeretőnek lenni kényelmes feladat, mert a függetlenség megtartása mellett mégis jut egyfajta szeretet és figyelem. Szeretőnek lenni fájdalmas és hálátlan feladat, ha érzelmeinket nem tartjuk kordában, és egy idő után többre vágyunk, mint a titkos viszony. A rutinos szeretőknek van 5 önvédelmi szabálya erre az eshetőségre is.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!