Facebook hozzászólás
718

A nap, amikor a tájházak vendégségbe mennek

A szentendrei Skanzen alapításának 50. évfordulójához kapcsolódva olyan magyarországi tájházakat lát vendégül a múzeum szeptember 23-án, amelyek ugyancsak kerek születésnapot ünnepelnek. Az ország négyszáz tájháza közül tizenöt közösség mutatkozik be ezen a hagyományteremtő fesztiválon.

A Skanzen szeptemberi programján megismerhetik a látogatók a vidéken megőrzött népi építészeti örökség mellett a tájházakban újra megélt hagyományokat is.

Skanzen - Szentendre  Kép: Pixabay
Skanzen – Szentendre Kép: Pixabay
  • A negyvenéves Boldogi Tájház a Heves megyei Boldog lakodalmas szokásait eleveníti meg a menyasszony népviseletbe öltöztetésétől a kikérésen át a lakodalomig.
  • A népmesék varázslatos világába invitálják a gyerekeket a szegedi Napsugaras Tájház munkatársai.
  • A dunaszentbenedekiek paprikafűzést tanítanak, az endrődiek a csizmakészítés fortélyaiba avatják be az érdeklődőket.
  • A Cigándi Tájház üstjeiben szilvalekvár rotyog, a Kiskőrösi Tájház közössége szlovák húsoskáposztát főz.

A hagyományos kézműves programok sem maradhatnak ki a kínálatból.  Lesz kosárfonás, kötélverés, kévekötés és bútorfestés mellett virágsziromkép-készítés, szövés, hímzés is. Tamburazenekar, cigányzenekar, hagyományőrző néptánccsoportok műsora színesíti a programot.

image006
Kép: Sajtóanyag

A rendezvény különleges attrakciója, hogy az ország különböző részeiről érkező almafajtákat ismerhetnek meg az érdeklődők. A meghívott tájházak a tájegységükre jellemző almákkal kedveskednek a látogatóknak, hiszen őshonos almafajtáink sajátos ízvilággal és zamattal ott állnak tájházaink udvarán.
Az alma szimbolikája – a Bibliától kezdve a mitológián át a népművészetig és a tudás almájáig – meghatározza gondolatvilágunkat, egészségre gyakorolt jótékony hatásáról pedig még nem is beszéltünk. Kóstolhatnak itt a látogatók ártéri foki almát, téli piros pogácsa almát, véralmát, bőralmát, húsvéti rozmaring almát – hogy a legkevésbé ismerteket említsük. Közülük szavazhatnak az ország legfinomabb almájára.

A program a szentendrei Skanzen önálló szervezeti egységeként működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának (MTKI) bemutatkozó országos rendezvénye.

Te inkább csinálod, vagy szereted a fesztivált?
Az utóbbi időkben egyre többen vesznek részt valamilyen fesztiválon, ez a lakosság több mint felét jelenti. Akik nem járnak, azok közül is sokan ismerik a legnevezetesebbeket. De iskolai végzettségtől, életkortól, régiótól és persze anyagi helyzettől is függ, ki hányszor és melyiken vesz részt.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!