Facebook hozzászólás
228

A nap, amikor enni, inni kell

A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.Bár a hagyomány a római időkre nyúlik vissza, sok helyen ma is ünnepelnek.

November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja: megkóstolták az új bort és az új termés is kitartott bőven, így nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol. A rómaiak Aesculapiust, az orvosistent ünnepelték ilyenkor, s ludat öltek, amely a hadisten, Mars szent madara volt. (A madarak gágogásukkal egyszer megmentették Rómát a gallok éjszakai orv rajtaütésétől.) A keresztény naptárban is ez alapján kapott helyet: a lúd római neve “avis Martis” (Mars isten madara); régi szófejtéssel „Márton madara”-ként ünnepelték, így nem kellett eltérni a lúdlakomák évnegyedkezdő római szokásától. A reformációnak korában is folytatódott a hagyomány: a protestánsok Luther Márton neve napján emelgették a poharaikat ilyenkor – írja a martonnap.hu

Kép:Pixabay

Számos hagyomány kötődik e naphoz, például a megsütött liba mellcsontjából jósolták meg, hogy milyen tél következik – ha barna volt a csont akkor saras, ha fehér, hát havas telet vártak. Egyes helyeken úgy tartják, Márton-nap hetében se mosni, se szárítani nem szabad, mert marhavészt hoz, de mondják azt is, aki ezen az éjszakán álmodik, boldog lesz. Inni is szabad valamicskét, mert aki e nap lesz spicces, sem a gyomra, sem a feje nem fáj majd jövőre.

Talán a legismertebb hagyomány az ehhez a naphoz kötődő lakomáké. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. Aki nem akar főzni, az sem marad liba nélkül, számos helyen szerveznek kifejezetten libás programokat, ahol azért a hasunk megtömése mellett más szórakozás is kínálkozik.

Itt például nálunk is talál libás receptet!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!