Facebook hozzászólás
314

A nap, amikor nem esik messze az alma a fájától

Népzene, színes népviseletek és ötszáz táncos tölti meg élettel a szentendrei Skanzent június 9-én a Hagyományaink vendégségben rendezvényen. A látogatók a vidéken megőrzött, generációkat összekötő néprajzi örökség mellett a tájházakban újra megélt hagyományokkal, kézművességekkel ismerkedhetnek meg.

A Hagyományaink vendégségben találkozón magyarországi tájházakat és az ország különböző régióiból érkező népzenei és néptánc együtteseket lát vendégül a Skanzen.

Almák, Kép: Szentendrei Skanzen
Kép: Szentendrei Skanzen

A színpadon a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség hagyományéltető együtteseinek előadásában láthatunk szőlőpásztorkodást, újasszony-avatást, aratási szokásokat – táncban elbeszélve. A Skanzen portáin nemcsak viseleteket, hajfonásokat csodálhatnak meg és próbálhatnak ki az érdeklődők, de ügyességi játékok mellett bepillanthatnak kézműves mesterségek kulisszatitkaiba is. A kékfestő mesterséget a szegedi Napsugaras Tájház, a népi fazekasságot a Hajdúszoboszlói Fazekasház, a bútorfestést a Hartai Tájház hozza el a Skanzenbe. A gasztronómiai hagyomány sem maradhat ki a látnivalók közül. Szlovák húsos káposztát főznek a Kiskőrösről érkező vendégek, és a meghívott tájházak a rendezvény „Nem esik messze az alma a fájától” mottójához kapcsolódva almás süteményekkel, almalekvárral, almás tormával kedveskednek a látogatóknak.

Részletes program itt olvasható.

Mezőföldi almás pite
Helyi almából készül a bikácsi almás pite természetesen, de Magyarországon olyan finom almák teremnek, hogy bárhol el tudjuk készíteni! Sebők István, a Zichi Park Hotel vezető konyhafőnökének egyik jobbkeze alkotja nap mint nap ezt a csodát! Akár hiszitek, akár nem, ebben a legnehezebb az almareszelés, na, de mire jó a robotgép?!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!