Facebook hozzászólás
241

A napisten sírjának másolatát tárták fel Luxorban

Ókori temetkezési helyet tártak fel Luxorban, amelyet Ozirisz, a túlvilág és a halottak istene mitikus sírja kicsinyített másolatának tartanak az ásatásokat végző olasz és spanyol régészek.

Kép: Luxortimes

Ozirisz sírjának leghíresebb példája az abüdoszi Ozireion, amelyet I. Széthi Kr.e. 1290-1279 közötti uralkodása alatt építettek. A Nílus nyugati partján, a Nemesek Völgyében, a Kampp-327 befejezetlen sír belsejében felfedezett temetkezési komplexumban megtalálható a mitikus sírnak az óegyiptomi leírásokban szereplő összes jelképe. Ennek alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a 25. vagy a 26. dinasztia idején, a Kr.e. 752 és a Kr.e. 525 közötti időszakban épülhetett, ugyanis kizárólag ebben a korban jelent meg az Ozirisz-szimbolika a magánsírokban – olvasható a Cairo Post és a Luxor Times angol nyelvű egyiptomi lapok online kiadásában.

A most feltárt sírépítmény-együttes egy nagy keresztirányú oszlopcsarnokból áll, amelynek északi falától lépcső vezet az Ozirisznek szentelt komplexumba. Az isten szobra a boltíves szentélyben „ül”, ezt folyosó veszi körül, mintegy elszigetelve és védelmezve Oziriszt. A túlvilág urával szemben kezdődik az a lépcső, amely egy 9 méter mély aknába vezet. Itt újabb csarnok található, ahonnan egy 6 méteres akna nyílik, ez a temetkezési komplexum legmélyebb része. A sírkamra a feltételezések szerint a szobor alatt lehet.

Az Ozirisz-szobrot körülölelő folyosó nyugati oldalán újabb terem található. Innen egy 7 méter mély akna nyílik, amelynek alján északi, déli, keleti és nyugati irányban egy-egy terem található. Utóbbi falait reliefek díszítik: rohanó démonok és késekkel „felfegyverkezett” istenségek láthatók, amelyek őrzik, óvják az elhunyt földi maradványait.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!