Facebook hozzászólás
519

A sokszínűség emlékére

Alkalmi bélyeg kiadásával emlékezik meg az 1568. évi tordai országgyűlés által elfogadott vallásügyi törvény kihirdetésének 450. évfordulójáról a Magyar Posta. A miniatűr alkotás Elekes Attila André grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült.

A bélyegen Körösfői-Kriesch Aladár: Dávid Ferenc beszéde az 1568-as tordai országgyűlésen című olajfestményének reprodukciója látható.

Tudtad?
Az 1520 körül Kolozsváron született Dávid Ferenc személyében a Magyar Unitárius Egyház a lelkiismereti szabadság és vallási türelem prófétáját, az unitárius reformáció mártírját és egyházalapítóját tiszteli.

A magyar államalapítás millenniumi évfordulója alkalmából számos vármegye, város és közösség készült arra, hogy helyi történelmi nevezetességekről, kimagasló eseményekről az utókor számára fennmaradó, művészi értékű emléket állítson. Torda város közösségi határozattal döntött arról, hogy olyan festmény készítésére adnak megbízást, ami az 1568-as tordai országgyűlés históriai pillanatát, a vallási türelem és szellem szabadságának deklarálását örökíti meg. A mű elkészítésére Körösfői-Kriesch Aladár festőművészt kérték fel.

Vallásszabadság bélyeg, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A kompozíción Dávid Ferenc alakját a templomablakból beáramló fény világítja meg. A püspök-prédikátor jobb kezét szívére téve, a balt a világosság felé emelve nyilatkoztatja ki a hit szabadságának nemes eszméjét. Az első napi borítékot a Budapesti Unitárius Egyházközösség Nagy Ignác utcai templomának szószéke, valamint alnyomaton az 1568. évi tordai országgyűlés vallásügyi határozatának részlete díszíti. Az alkalmi bélyegzőn a Magyar Unitárius Egyház címere található.

Valllássazbadság, díszboríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Az Unitárius Egyház az 1568-as tordai országgyűlés vallásügyi törvényének kihirdetésétől számítja intézményes fennállását. A január 6. és 13. között Tordán tartott erdélyi országgyűlés Európában először a hitelvi sokszínűség mellett kötelezte el magát, aminek köszönhetően a reformáció különböző ágai szabadon és békés úton alakulhattak önálló egyházzá, lehetővé téve a négy bevett vallás (a katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius) felekezeti rendszerének kialakulását.

Híd a közös jövőbe
Évente bocsátanak ki azonos témában bélyeget az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének tagjai. PostEurop 2018-ra a hidak témakört választotta – ezzel érzékeltetve a tagországok közös értékeit és a filatélia fontosságát. Az EURÓPA bélyeg jelenleg is az egyik legnépszerűbb gyűjtési tematika, és a hivatalos logóval ellátott kiadványok a legkeresettebb bélyegújdonságok között találhatók. A 2×2 bélyegből álló magyar bélyegkisív Kara György grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.

A Magyar Unitárius Egyház 2018-at a vallásszabadság évének nyilvánította, és kezdeményezésükre a 2018. I. törvényben az 1568. évi tordai vallásügyi törvény jelentőségéről és a Vallásszabadság Napjáról címmel a magyar Országgyűlés január 13-át, az 1568-as vallásügyi törvény elfogadásának napját a vallásszabadság napjává tette.

A 2018-as ünnepi törvény méltó főhajtás a Tordán elfogadott vallásügyi törvény előtt, amely a világon először mondta ki a modern demokrácia egyik alapértékét, a szabad vallásgyakorlás jogát. Az ünnepi törvény indoklása szerint „… a tordai törvényben foglalt eszmeiség, a közösség vallási önrendelkezése a modern demokrácia egyik előzményeként is értékelhető, amely a történelmi fejlődés során a nyugati civilizációban általános elismerést nyert, és amelyet méltán tekinthetünk a keresztény Európa egyik alapértékének.”

(Forrás: www.unitarius.hu; www.unitarius.org; Murádin Jenő: A vallásszabadság deklarálása. Körösfői-Kriesch Aladár festménye az 1568. évi tordai országgyűlésről, in: Rubikon 2017/12., Magyar Posta)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!