Facebook hozzászólás
760

Könyvbemutató és kiállításmegnyitó

A pszichiátriai betegekben rejlő művészet

A pszichiátriai páciensek kreativitásuk kibontakozása révén merítenek erőt a betegségükből való kilábaláshoz. Vagy egyszerűen csak mélyebb önismeretre vágynak, és ehhez keresik a legmegfelelőbb, leghatékonyabb megoldást, ami lehet egy vers, egy festmény, vagy egy egyszerű grafika. Most ezekből az alkotásokból született könyv és kiállítás; ez utóbbi február végéig meg is tekinthető a BAB Galériában.

A Moravcsik Alapítvány gondozásában kilenc hónap előkészítő munka után megszületett „A spontaneitás hatalma” című kötetben most az ő munkáikat mutatják be, az album mellett pedig a Budapest Art Brut (BAB) Galériában kiállítás is nyílt az alkotásokból.

Bozóki Péter: Ház fával. Fotó: Moravcsik Alapítvány
Bozóki Péter: Ház fával. Fotó: Moravcsik Alapítvány

 

A művészet értékteremtő erejének nagy szerep jut a rehabilitációban, a pszichiátriai betegségekkel élők számára lehetőséget biztosít kifejezni magukat, hozzájárul ahhoz, hogy stabilizálódjanak.

A könyv az alapítvány hagyományainak megfelelően lehetőséget nyújt a hazai art brut és outsider art művészeknek és műhelyeknek a bemutatkozásra a szélesebb nyilvánosság előtt.

Az alapítvány felhívására 11 intézményből érkeztek be művek, minden helyi műhelyből a legtehetségesebbektől. A szakmai válogatást követően összesen 29 alkotó 57 műve került be a könyvbe.

Nem előzmény nélküli ez a kiadvány: épp 10 évvel ezelőtt, a Magyar Pszichiátriai Társaság tiszteletére, megalapításának 30. évfordulójára készült az akkori kötet, hasonló tematikát követve, szintén a Moravcsik Alapítvány gondozásában. A most megjelent könyv azonban nagyságrendekkel magasabb minőséget képvisel.

Ahogy a kötet előszavát jegyző dr. Gerevich József fogalmazott: „Ösztönös, naiv, képzetlen, magukat legtöbbször művésznek sem tartó emberek az idők végezete óta igyekeznek felvillanyozni a hétköznapjaikat, megörvendeztetni szeretteiket, rajzlapon, vásznon, rímekben, zenei motívumok dúdolásával rácsodálkozni a világra.”

Azok, akik közelebbről is szemtanúi lehetnek egy-egy alkotás születésének, tisztában vannak azzal, hogy sokféle személyes motívum játszik szerepet a művek létrejöttében, sokféle funkciója lehet az alkotó életében a műnek.

“Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek”, írja a költő, Karinthy Frigyes, de egyáltalán nem biztos, hogy az alkotó a ‘mindenkit’ veszi célba akkor, amikor belekezd az alkotásba.

A Moravcsik Alapítvány alaptevékenysége a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika és az azzal együttműködő szervezetek tevékenységének támogatása; a pszichiátriai és idegrendszeri kutatások támogatása, azok szervezése és elősegítése; a lelki betegségek megelőzésével és gyógyításával kapcsolatos oktatás támogatása; valamint a társadalom mentálhigiénéjének javítása, és a társadalom pszichiátriai kultúrájának emelése.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!