Facebook hozzászólás
366

A stressz kezelés technikája tanulható!

A stressz, azaz az új helyzetekre vagy kritikus terhelésre fellépő belső feszültség áldás és átok is egyben. Áldás, mert olyan teljesítményekre és megoldásokra sarkall bennünket, amelyekre büszkék lehetünk. Amennyiben hagyjuk, hogy a fejünkre nőjön, átok is, mert testi-lelki jóllétünket veszélyezteti. Jó hír, hogy ma már hazánkban is elindult a ún. coping-mérés.

A stresszel való megküzdés művészete
THE ART OF COPING

A stresszkoncepció leírása Selye János (1936-1976) pszichológus nevéhez fűződik, aki szerint a nem specifikus károsító hatásokra a szervezet azonos módon, az általános adaptációs szindrómával reagál. Ennek három szakaszát ismerjük: először az alarm avagy a vészreakció jelentkezik, majd az ellenállás fázisa, végezetül a kimerülés állapota. Az első fázis azonban nem csupán nem káros önmagában, hanem mind a fizikai, mind a pszichológiai fejlődésünk alapvető feltétele. Hiszen mint azt Selye megfogalmazta: a stressz az élet sója! A mai világ egyik súlyos következményekkel járó jelensége viszont, hogy a fiatalok többségében nem alakul ki eléggé a nehézségekkel való megbirkózás képessége, mert nincsenek kitéve elég kihívásnak, főleg fizikai értelemben, emlékezzünk csak vissza dédanyáink irigylésre méltó életerejére! A stressz, a kihívás tehát alapvető a fejlődéshez, ha folyamatosan képesek vagyunk megbirkózni a nehézségekkel. A megbirkózás, azaz az ún. „coping" éppen ezért a stressz ikerfogalma, a stressz elmélet egyik legfontosabb összetevője. A stressz ugyanis csak akkor válik kórossá, ha nem vagyunk képesek megbirkózni az újszerű, veszélyeztető helyzetekkel, illetve a krónikus stressz, a kimerülés fázisa szintén egyértelműen károsító hatású.
 

A stressz szerepe az egészségromlásban

Mivel a stressz fogalmat a mindennapi életben is igen gyakran és különböző értelemben használják, fontos meghatároznunk a stressz fogalmának három legfontosabb összetevőjét. Ezek: a veszélyeztető környezeti hatások, más néven stresszorok; az élettani és pszichológiai stressz reakciók c., illetve az egyén pszichológiai, alkati adottságai.
A stresszorokat leginkább azokkal az életeseményekkel vizsgálhatjuk, amelyek a legtöbb ember számára negatív következményekkel járnak. A legismertebb életesemény skála a Rahe (1990) által összeállított életesemény kérdőív, amely egyrészt arra kérdez rá, hogy megtörtént-e az adott életesemény az elmúlt évben, majd arra, hogy mennyire volt érzelmileg megterhelő. A legsúlyosabb életesemény egy közeli hozzátartozó halála, de például a gyermek születése, vagy a házasságkötés is különböző mértékben de stresszornak minősül. Igen nagy egyéni különbségek mutathatóak ki azonban a pszichológiai és élettani stressz reakciókban, vannak, akik igen intenzív vegetatív válaszmintát mutatnak, közben érzelmileg kevésbé élik át a stressz reakciót, de a fordítottja is gyakori. A harmadik összetevő magyarázza végül azt, hogy ugyanaz az életesemény, stresszor az egyik ember számára elviselhetetlen, kontrollálhatatlan helyzet, míg a másik kifejezetten kellemesnek, kívánatosnak tartja. (Például a szélsőséges, veszélyes sportok kedvelői egy ejtőernyős ugrást is élvezetesként élnek át, míg mások számára maga a repülés is szinte elviselhetetlen élmény.) Ez a különbözőség a stressz elmélet legfontosabb orvosi kihívása, hiszen, miközben a stressz bizonyos esetekben a legsúlyosabb élettani következményekkel járhat, az orvosnak adott esetben, adott betegnél fel kell fedeznie, hogy miért és milyen helyzetek vezettek a kialakult következményekhez.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!