Facebook hozzászólás

KONCERTAJÁNLÓ

A szabadság két pillanata

A szabadság talán legfontosabb attribútuma a levegő. A zenei anyagoknak is ez, levegőzés az egyik legsajátabb tulajdonsága. Ebben a böjti időszakban nagy lélegzetvételre készül a Metrum Ensemble. Ehhez a lélegzéshez-fellélegzéshez kapcsolódik az együttes munkájában nem először, de sosem elégszer, az énekhang, a kórus megjelenése: az énekhang, amely a zenei megszólalás non plus ultrája, igazi fellángolása.

A nagyszerű szlovák zeneszerző, Marián Lejava műveinek a Metrum számára kórusra és szólóhangszerekre készített “Budapest” változatában J. D. Morrison versszövegeiből is ez a fellángolás kínálkozik. A “Nostalgía”-ban a jelen múlttá nemesedését, ” A szabadság két pillanatá”-ban a lélek fölizzását foglalta hangokba az alkotó.

Bátor témaválasztásban Lejava mindenesetre nem marad el mindenki mestere, J. S. Bach mögött, aki zenéjével úgy közlekedik élet és halál között, és úgy idézi föl mindezt, a legfesztelenebbül lépegetve egyikből a másikba, ahogy az ember a reggeli kávéját issza. 106-os kantáta ennek a velőt rázó természetességnek egyik leghíresebb példája.

Metrum Ensemble, Kép: Kocsány Kornél
Metrum Ensemble, Kép: Kocsány Kornél

Előjátékként nagy élő zeneszerzőnk álnéven szereplő, egy feltételezett, de sosem volt késő romantikus stílusban írt orgonaprelúdiumai szólnak, ami után a mottó erejével szólal meg a spanyol reneszánsz sokat emlegetett, de ritkán hallott ura, Th. Luis de Victoria motettája: O magnum mysterium…

Az együttes bemutatkozásának 7. évfordulója után nem sokkal, az indulást fémjelző élő zeneszerzők és a múltbeli zene mintát adó alapkövei segítik az alkotó lét egyetlen igazi perspektíváját: a mindenkori újrakezdést tetten érni.

Mindehhez felnőni és hangokban közvetíteni, ez az igazi előadói feladat. Nem csoda, ha az együttes tagjaihoz ezeknél a kivételes, nagyobb apparátust igénylő produkcióknál, az előadótársak kiválasztása kulcsfontosságú szempont. Így válik a munkájukban mindenki pótolhatatlanná. Mint ahogy a hallgató is az. Ezt üzenik közönségüknek a nagyhétre, és ennek az üzenetnek az otthona a János-passió után ismét a Fasori Evangélikus Templom.

Ünnepi hangverseny Virágvasárnap előestjén

Eberhardt Wüllner: Preludiumok – orgonára

Luis de Victoria: O Magnum Mysterium – motetta

Marián Lejava: The Morrison Trilogy No.1 – Nostalgía

No. 2 – Two Moments of Freedom a “Budapest version” bemutatója

  1. S. Bach: Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit – Actus tragicus Kantata BWV 106

 

Előadók: a Metrum Ensemble szólistái és kamarakórusa

Vezényel: Rozmán Lajos

Csipkecsirke húsvétja

Csipkecsirke 2018, Kép: László Márta
Húsvéti asztal, Kép: László Márta

Már készülsz a húsvéti vacsorához, ebédhez? Helyes! Ez nálunk is mindig nagy családi buli! Azt tudjuk, hogy idén is a sivatag színei pompáznak az asztalon, és azt is, hogy e színek, tényleg gyönyörűen kiemelik a hagyományos húsvéti étkek élénkségét, frissességét!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!