Facebook hozzászólás
855

KONCERTAJÁNLÓ

A szabadság két pillanata

A szabadság talán legfontosabb attribútuma a levegő. A zenei anyagoknak is ez, levegőzés az egyik legsajátabb tulajdonsága. Ebben a böjti időszakban nagy lélegzetvételre készül a Metrum Ensemble. Ehhez a lélegzéshez-fellélegzéshez kapcsolódik az együttes munkájában nem először, de sosem elégszer, az énekhang, a kórus megjelenése: az énekhang, amely a zenei megszólalás non plus ultrája, igazi fellángolása.

A nagyszerű szlovák zeneszerző, Marián Lejava műveinek a Metrum számára kórusra és szólóhangszerekre készített „Budapest” változatában J. D. Morrison versszövegeiből is ez a fellángolás kínálkozik. A „Nostalgía”-ban a jelen múlttá nemesedését, ” A szabadság két pillanatá”-ban a lélek fölizzását foglalta hangokba az alkotó.

Bátor témaválasztásban Lejava mindenesetre nem marad el mindenki mestere, J. S. Bach mögött, aki zenéjével úgy közlekedik élet és halál között, és úgy idézi föl mindezt, a legfesztelenebbül lépegetve egyikből a másikba, ahogy az ember a reggeli kávéját issza. 106-os kantáta ennek a velőt rázó természetességnek egyik leghíresebb példája.

Metrum Ensemble, Kép: Kocsány Kornél
Metrum Ensemble, Kép: Kocsány Kornél
Előjátékként nagy élő zeneszerzőnk álnéven szereplő, egy feltételezett, de sosem volt késő romantikus stílusban írt orgonaprelúdiumai szólnak, ami után a mottó erejével szólal meg a spanyol reneszánsz sokat emlegetett, de ritkán hallott ura, Th. Luis de Victoria motettája: O magnum mysterium…

Az együttes bemutatkozásának 7. évfordulója után nem sokkal, az indulást fémjelző élő zeneszerzők és a múltbeli zene mintát adó alapkövei segítik az alkotó lét egyetlen igazi perspektíváját: a mindenkori újrakezdést tetten érni.

Mindehhez felnőni és hangokban közvetíteni, ez az igazi előadói feladat. Nem csoda, ha az együttes tagjaihoz ezeknél a kivételes, nagyobb apparátust igénylő produkcióknál, az előadótársak kiválasztása kulcsfontosságú szempont. Így válik a munkájukban mindenki pótolhatatlanná. Mint ahogy a hallgató is az. Ezt üzenik közönségüknek a nagyhétre, és ennek az üzenetnek az otthona a János-passió után ismét a Fasori Evangélikus Templom.

Ünnepi hangverseny Virágvasárnap előestjén

Eberhardt Wüllner: Preludiumok – orgonára

Luis de Victoria: O Magnum Mysterium – motetta

Marián Lejava: The Morrison Trilogy No.1 – Nostalgía





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!