Facebook hozzászólás
691

A szorongás az új normális?

A Z generáció az eddigi legszorongóbb nemzedék, a fiatalok nagy többsége bevallottan aggódik valami miatt a mindennapokban, és legtöbbjük nem kér szakmai segítséget azok leküzdéséhez. Az ismert számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég globálisan törekszik arra, hogy a bizonytalanságot biztonsággá alakítsa. Ennek jegyében fogott most össze a The Mix fiatalokat segítő digitális jótékonysági szervezettel, hogy a #AndOwningIt elnevezésű új kampány keretében világszerte segítséget nyújtson az ifjabb generáció tagjainak bizonytalanságaik felvállalásában, és annak felismerésében, hogy azok nem gátjai a boldogság elérésének.

 

A Z generáció, azaz a 13–23 év közötti fiatalok – akik életét az online hírek és a közösségi média uralja – csaknem fele számolt be arról, hogy jobban szorong a kinézete, mint a karrierkilátásai, a pénz, a terrorizmus vagy az iskolai, illetve online bántalmazás miatt.

Internetes zaklatás, Kép: pixabay
Internetes zaklatás, Kép: pixabay

A tanulmány feltárta, hogy ezek a szorongásos érzések vagy aggodalmak hatással lehetnek a fiatalok viselkedésére, többek között a közösségi médiához való viszonyukra is. Meglehetősen gyakori jelenség például, hogy a Z generációba tartozók a valósnál feljavítottabb, tökéletes képet próbálnak láttatni magukról. A hibátlan kinézet létrehozása érdekében a fiatalok többsége akár fél órát is rászán képei vagy videói szerkesztésére, mielőtt feltöltené azokat a közösségi platformokra.

A tanulmány egy másik fontos megállapítása, hogy a lányok bizonytalanabbak a fiúknál, mert ők ellenkező nemű társaiknál jobban szoronganak kinézetük miatt. A Z generációs fiúkhoz viszonyítva kétszer annyi Z generációs lány számolt be arról, hogy étkezési szokásaik is megváltoztak (pl. túlevés vagy tartózkodás az evéstől) a kinézetükhöz kapcsolódó szorongásaik miatt. A fiatal lányok a közösségi médiában fellelhető testszépítő és fittnesz-vonatkozású tartalmak miatt rosszabbul érzik magukat, mint a fiatal fiúk. Továbbá a lányok azt is elmondták, hogy szorongás miatt maradtak távol egy-egy társasági eseménytől az elmúlt évben.

Spongyabob és a CNN is sztár a gyerekeknél
Nemcsak szórakoztató tartalmakra kerestek rá a gyerekek a nyáron, legalább olyan érdeklődést mutatattak a hírportálok iránt. Szívesen kutakodtak az online vásárlási lehetésegek között, és nem ritkán kerestek rá felnőtt tartalmakra is. Ahol a szülők nem blokkolták ezeket előre, ott bizony meg is találták – derült ki egy nálunk is működő, jól ismert nemzetközi kiberbiztonsági vállalat kutatásából.

Még lényegesebb azonban, hogy a Z generáció nem kér segítséget azzal kapcsolatban, hogy mit tegyen szorongás esetén. A fiatalok többsége nem fordul orvoshoz tanácsért a szorongással kapcsolatos problémáinak megoldásához. Így, bár nagyon sok fiatal küzd szorongással, nem tudják, hogyan dolgozzák fel ezeket az érzéseket.

A Kaspersky Lab ebben kíván segítséget nyújtani, ezért a 25 év alatti fiatalokat támogató The Mix nevű digitális jótékonysági szervezettel összefogva új kampányt indít, hogy segítsen a Z generációnak a bizonytalanságaik biztonsággá alakításában. A #AndOwningIt elnevezésű új kampány abban kíván segítséget nyújtani a fiataloknak, hogy boldogabban éljenek az őket bizonytalanná tévő dolgok felvállalása és annak felismerése révén, hogy ezek a bizonytalanságok nem állnak a boldogság útjában. Miért? Mert a bizonytalanság erősségbe való átfordításának első lépése a bizonytalanság felvállalása.

– Világszerte jelen vannak azok a globális problémák, amelyekkel a Z generáció minden tagja szembenéz, de még mindig stigmát jelent az érzéseik megosztása és a mentális egészségről való nyílt beszéd. A szorongás vagy az aggódás érzése nagyon elszigetelheti a fiatalokat, pedig az igazság az, hogy nagyon sokan küzdenek az érzéseikkel, és a dolgok igenis jobbra fordulnak. Az új kampányunk segít a fiataloknak megmutatni másoknak, hogy a bizonytalanságaik semmiben sem akadályozzák őket, és hogy a közösségi média gyakran ellenséges atmoszférája nem kell, hogy hatással legyen rájuk. Arra bátorítunk mindenkit, hogy vállalja fel az élete azon aspektusait, amelyeket mások esetleg kritikával illetnek, vagy amelyek miatt aggódnak, és bizonyítsák be, hogy a magabiztosság és a sikeresség nem ismer határokat – mondta el Chris Martin, a The Mix vezérigazgatója.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!