Facebook hozzászólás
365

Adjuk össze! Kell ez a könyv a látássérült gyerekeknek!

Tavaly jelent meg a Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyv, melynek célja a gyermekek fogyatékosság és másság iránti érzékenységének korai fejlesztése. A publikálás mögött álló NEO Magyar Segítőkutya Egyesület a 2015-ös kiadás után újabb küldetésbe kezdett, és közösségi gyűjtést kezdeményezett, hogy az érzékenyítő mesekönyv audionarrált változata a vak- és gyengénlátó személyek számára térítésmentesen legyen elérhető.

Az akadálymentesítésre az élet minden területén komoly hangsúlyt kell fektetni. De mi a helyzet látássérült társainkkal, akik nem mindig tudnak élni a száguldó kommunikáció előnyeivel?
Az infokommunikációs akadálymentesítés és esélyegyenlőség jegyében a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület tagjai a Kuku és barátai című mesekönyv audionarrált verzióján dolgoznak.

Fotó: Varga Attila
Fotó: Varga Attila

A 44 oldalas könyv bemutatja a vakvezető, hallás- és mozgássérült, valamint személyi (autista) segítő és terápiás kutyák világát, illetve fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjait. A hangos könyvvel a látássérült gyermekek illetve szülők is átélhetik az állatok és a mese jótékony hatását: olyan érzékeny jelenségekről kapnak reális képet, mint a fogyatékosság, segítőkutyák és az elfogadás – ez az élmény kihathat további életükre” – mondta el Loványi Eszter, a könyv szerzője.

Az audionarrált mesekönyv létrehozása mellett további cél, hogy az térítésmentesen elérhető legyen a vak- és gyengénlátók számára. Ezért a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület közösségi gyűjtésbe kezdett az Adjuk össze! weboldalon.

Mészáros Gabriella, Szemivel Fotó: Varga Attila
Mészáros Gabriella, Szemivel Fotó: Varga Attila

„A kitűzött célösszeg 160.000 forint, amelyet egy kilencvennapos kampányidőszak alatt szeretnénk elérni. Ha ez megvalósul, akkor – előzetes egyeztetés alapján – minden látássérült személynek térítésmentesen juttatjuk el az audionarrált mesekönyvet, illetve terápiás kutyával tartott foglalkozást és meseolvasást szervezünk olyan óvodás/kisiskolás csoportnak, ahova látássérült gyermekek járnak.

Ez a mesekönyv akár kötelező olvasmány is lehetne!
Bors vakvezető-, Cooper és Joya mozgássérült segítő-, Risza autistasegítő-, Amper terápiás- és Kuku hangjelző kutya; ők és gazdáik a főszereplői annak a mesekönyvnek, amelynek célja a gyermekek fogyatékosság és másság iránti érzékenységének korai fejlesztése.

Ezen felül minden adományozónkat megemlítünk a honlapunkon, valamint az öt legnagyobb összegű adománnyal segítő támogatónkat megajándékozzuk egy Kuku és barátai című mesekönyvvel és vendégül látjuk egy segítőkutya-képzésen” – osztotta meg Eszter.

A tervezett hangos könyvben a mese szövege mellett Jobbágy Bernadett audionarrátor ismerteti az illusztrációk által közvetített vizuális üzeneteket a látássérült gyermekeknek – Simon Tibor grafikus színes rajzai az ő hangján kelnek életre. A hanganyagot Mészáros Gabriella tapasztalati szakértő véleményezte felhasználói szempontból, és a könyv egyik szereplője, Gál Enikő is közreműködött a munkában.

Miért nem hallod, amit mondok?
Az óvodába és iskolába került gyermekeknél nem biztos, hogy a magatartásával van gond, ha figyelmetlen, a felszólításra nem mindig reagál. Ezek a jelek azt is jelezhetik, hogy romlott a hallása.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!