Facebook hozzászólás
170

Ahová mindannyian vágyunk…

Rusznyák Gábor viszi színre Mozart: A varászfuvoláját a debreceni Csokonai Színházban. Ez a sokrétegű, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató mű minden korosztály számára tartogat mondanivalót. A produkció főbb szerepeiben – egyebek közt – Kovács István, Kolonits Klára/Varga Viktória, Donkó Imre és Zábrádi Annamária látható.

 

Bár a próza világából érkező, elismert rendező első alkalommal dolgozik operával, nem áll távol tőle a muzsika. Rövid ideig zeneszerzést tanult, komponált már zenét színdarabokhoz, rendezett vígoperettet, így nagyon örült a Csokonai Színház felkérésének. Mozart legtöbbet játszott operájának világát a színház fantasy világába képzelte el, hisz a színház is egy nem létező valóságot teremt egy előadás idejére.

A Varázsfuvola, debreceni próba, Kép: Máthé András
A Varázsfuvola, debreceni próba, Kép: Máthé András

– Számomra – koromnál fogva is talán – a Stalker zónája, ez a „varázsfuvola-valóság”, ahová vágyunk, mert ott mindenféle dolgok történnek, történhetnek velünk. Ez a logika az, amelyben érteni, értelmezni tudom A varázsfuvolát. –

A varázsfuvola Mozart legtöbbet játszott műve, amely egyszerre mese, infantilis játék, filozófiai mű, igazi színház és zene, telis-tele rejtélyes utalásokkal, átitatva szabadkőműves szimbolikával, a felvilágosodás nagyszerű és magasztos eszméiével és máig ható illúzióival. Ez az az opera, amely minden alkotót arra inspirál, hogy megteremtse a saját Varázsfuvola-univerzumát. Erre tesz majd kísérletet a debreceni előadás is.

A Varázsfuvola, debreceni próba, Kép: Máthé András
Kép: Máthé András

Mozart zenéje zseniális, ugyanakkor a librettó olykor zavaros és látszólag vagy szándékoltan önellentmondásos, de talán pont ez az ellentmondásosság, a létezés ellentmondásossága áll ennek a műnek a középpontjában.

Legyen a zene mindenkié!
Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Kodály Zoltán-emlékévet Magyar Posta. A miniatűr alkotás ifj. Szunyoghy András grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.

Senki és semmi nem az, aminek elsőre látszik, talán csak a szerelem és a szeretet. Kialakulatlan, éretlen személyiségek, gyermekek futnak kígyók elől, és keresik, kergetik egymást, a boldogságot, kutatják az élet értelmét, miközben lehet, hogy az élete értelme maga a keresés. Ez a sokrétegű, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató mű minden korosztálynak tartogat mondanivalót.

A produkció főbb szerepeiben Kovács István (Sarastro), Kolonits Klára/Varga Viktória (Éj Királynője), Molnár Ágnes (Pamina), Balczó Péter/Turpinszky Gippert Béla (Tamino), Donkó Imre (Papageno), Zábrádi Annamária (Papagena) és Böjte Sándor (Monostatos) látható.

Vezényel: Somogyi-Tóth Dániel, Szabó Sipos Máté.

Az elődás bemutatója 2017. április 28-án 19 órától lesz a Csokonai Színház Nagyszínpadán.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!