Facebook hozzászólás
343

Albérlő vagy? Védd magad!

Az adventi időszakban duplájára emelkednek a lakástüzek, és ez nagyobb kockázatot jelent az albérlőknek. A tulajdonos által kötött biztosítás ugyanis nem nyújt mindig fedezetet a bérlő által elszenvedett kárra – hívja fel a figyelmet az AGENTA biztosításközvetítő szakembere. Az évi hétezernél is több magyar tűzesetből ezer káresemény általában decemberben történik, amelyeknek oka leginkább az őrizetlenül hagyott gyertyákban, illetve a nem megfelelő minőségű karácsonyfaizzókban keresendő.

Hiába biztosítottak egy lakást, ha a bérlő tulajdonát éri kár, a biztosítás nem mindig nyújt fedezetet, emiatt érdemes az albérlőnek külön biztosítást kötnie. Sokan azt hiszik, hogy ezt csak a tulajdonos teheti meg, azonban fontos tudni, hogy a bérlő magára az ingatlanra és a saját vagyontárgyaira is köthet szerződést.

Tűz, közeli, Kép: pixabay
Tűz, közeli, Kép: pixabay

– A lakóingatlan bérbeadása esetén a tulajdonosnak is kötelezettségei vannak a biztosítás megkötésekor: minden esetben jeleznie kell a szerződésben, hogy bérbe van adva az ingatlan, mert ha például a bérlő okoz kárt, de a bérbeadás ténye nincs jelezve, akkor a biztosító nem fizet – hangsúlyozta Kőrösi Zoltán, a Keszthelyi Holding tulajdonában álló AGENTA-Consulting Biztosítás- és Pénzügyi Szolgáltatás Közvetítő Kft. értékesítési igazgatója és a Keszthelyi Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A karácsonyi-újévi időszakban évente átlagosan duplájára emelkedik a lakástüzek száma, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016-ban 7449 regisztrált lakástűz volt Magyarországon. A legtöbb esetben a magára hagyott adventi gyertyák, valamint a rossz minőségű karácsonyfaizzók okozzák a baleseteket, melyek kellő óvatossággal kiküszöbölhetőek lennének.

Pasztell színű lesz az idei karácsony
A karácsonyi készülődésnek is vannak szakértői: ők azok, akik sokat dolgoznak azért, hogy a külföldön kapható, idei ünnepi dekorációk hozzánk is eljuthassanak, hogy terített asztalunk divatos, egyedi lehessen, és a pénztárcánkat se terhelje meg túlságosan. Boncz Péter, a Praktiker szezonális és kihelyezésekért felelős értékesítési osztályvezetője ilyen szakember, aki most 5 tippjével teszi könnyebbé számunkra a következő hetek bevásárlásait.

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint a mintegy 4,4 millió magyarországi lakóingatlan mindössze 73 százalékának volt biztosítása 2016 év végén. Folyamatosan, 5 év alatt 1,5 százalékkal nőtt a lakásbérlők aránya, azonban ők kevésbé tartják fontosnak a lakásbiztosítást, holott a tulajdonos által kötött szerződések a legtöbb esetben csak a lakóingatlan szerkezeti elemeiben okozott károkra vonatkoznak.

A szakember rámutat arra is, hogy kis mértékben ugyan, de évről évre csökken a karácsonyi lakástüzek száma, mégsem lehet elégszer felhívni a lakosság figyelmét az elővigyázatosságra. Ha pedig megtörtént a baj, akkor nagyon fontos értesíteni a tűzoltóságot, hiszen a legkisebb tűz esetén is csak tűzoltósági jegyzőkönyv ellenében fizet a biztosító!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!