Facebook hozzászólás
471

Megjelentek az első pollenek!

Allergia vagy korona?

A szokatlanul enyhe idő miatt, a normálisnál jóval korábban jelentek meg a pollenek a levegőben. Járványhelyzetben viszont nehéz eldönteni, mi okozza a tüneteinket.

Az inkább kora tavasziasnak mondható időjárás nem csak a mezőgazdaságnak okoz gondot, de megjelentek az első allergén növények pollenjei is a levegőben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jelezte, hogy a mogyoró, illetve a ciprus- és tiszafafélék koncentrációja a déli országrészben már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A kőris és az éger pollenjei egyelőre még alacsony koncentrációban fordulnak elő.

Mások a tünetek Fotó: Depositphotos
Mások a tünetek Fotó: Depositphotos

Felhívták a figyelmet arra is, a jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a Covid-19-megbetegedés tüneteitől.

Erről egy táblázatot készített az NNK, amelyen felsorolták a Covid-19 és az allergia gyakori, ritka, néha előforduló, valamint nem jellemző tüneteit.

Eszerint a koronavírus gyakori tünetei:

  • láz
  • száraz köhögés
  • légszomj
  • fáradtság.

Ezzel szemben az allergiások gyakori tünetei:

  • orrfolyás
  • tüsszentés
  • asztmás nehézlégzés.

Utóbbi, az asztmás nehézlégzés például a koronavírusnál nem jellemző tünetnek számít.
Allergia esetén az egyik nem jellemző tünet a hasmenés, ami viszont a koronavírus-fertőzésnél igaz, ritkán de előfordul. További nem jellemző allergiás tünetek az izom és izületi fájdalmak, a torokfájás és a mellkasi nyomás, amelyek a koronavírus esetén a néha észlelt tünetek között szerepelnek.

Ha kétségünk támad, konzultáljunk az orvosunkkal!

Forrás: MTI



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!