Facebook hozzászólás

HÉT NYELVEN BESZÉL

Amerika hangja

Különlegesen sokoldalú zongoraművész érkezik hozzánk májusban, hogy a Nemzeti Filharmonikusokkal közös koncerten hallhassa őt a hazai közönség. Az 59 éves Tzimon Barto amerikai zongoraművész, regényíró, költő és filozófus is, és mindezeken túl hét nyelven is beszél. A koncerten népszerű amerikai zeneszerzők Bernstein és Gershwin művei hallhatók majd, de felcsendül Dvořák egy műve is.

Mi az összefogó erő ezekben a zenei darabokban? Antonín Dvořákot 1892-ben többek között azért hívták meg a New Yorkban újonnan létesült Nemzeti Konzervatórium élére, hogy az észak-amerikai zeneszerzőket tanítsa meg olyan nemzeti zenét komponálni, amilyeneket ő ír a szláv dalok és táncok nyomán.

Antonin Dvorak, Kép: wikipedia
Antonin Dvorak, Kép: wikipedia

Dvořák ezt a „tiszta forrást” az afro-amerikai népesség dalaiban találta meg: 

„Amerikának is lehet saját zenéje, egy nagyszerű zene, amely a saját talajából juthatna ki, és megvolna a maga sajátos jellege: egy szabad és nagy nemzet természetes hangja.” Dvořák abban is biztos volt, hogy ezt a nagy kihívást azok a tehetséges zeneszerzők tudják majd a legjobban teljesíteni, akik már az amerikai kontinensen születtek és szocializálódtak. A XX. századi alkotóművészek közül ez George Gershwinnek és Leonard Bernsteinnek sikerült ez a legjobban annak ellenére, hogy közvetlen felmenőik Kelet-Európából emigráltak az USA-ba: Gershwiné az oroszországi Szentpétervárról, Bernsteiné pedig Ukrajnából.

Tzimon Barto, Kép: sajtóanyag
Tzimon Barto, Kép: sajtóanyag

Egy szabad és nagy nemzet, Amerika természetes hangját ki más, mint egy amerikai zongoraművész, Tzimon Barto tudja majd leginkább visszaadni. Május 2-án a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében csendül fel Amerika hangja.

Hamar Zsolt, Kép: sajtóanyag
Hamar Zsolt, Kép: sajtóanyag

Bernstein Divertimento

Gershwin F-dúr zongoraverseny

Dvořák IX. szimfónia (e-moll), „Az Újvilágból”, op. 95

Közreműködik:

  • Hamar Zsolt karmester
  • Tzimon Barto zongora
  • Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Letisztult formák, művészet és luxus egy helyen

Zalai szálloda éjszaka, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Sokszor halljuk, mégsem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy mi is az a resort. Nyaralóhely? Szálloda? Otthon? Tulajdonképpen lehet mindhárom együtt, és még ennél is több: egy teljesen új élmény, amit már Magyarországon is megtapasztalhatunk Közép-Európa első luxus resortjában, Zala megyében.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…

A fenébe! Magunkra hoztuk a bajt!

Ma már népbetegség, mely nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti, ez pedig az ösztrogéndominancia.…
1 / 1 496

Receptek

HÍREK

1 / 1 146

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!