>
Facebook hozzászólás

KALAPÁCS ALATT

Amerikai gyűjteményből került elő a Kádár-kép

Kádár Béla Concertina című festménye a Virág Judit Galéria őszi aukciójának szenzációja. Az alkotás hosszú évek után egy amerikai magángyűjteményből került elő. Az őszi árverésen 207 műalkotásra licitálhatnak az érdeklődők, amelyek között olyan alkotók munkái szerepelnek, mint Schönberger Armand, Czóbel Béla, Scheiber Hugó, Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József és Paál László. Az október 20-i árverés tételei között megtalálhatók a Dévényi-gyűjtemény ritkaságai is.

Kádár Béla, Concertina, Kép: sajtóanyag
Kádár Béla, Concertina, Kép: sajtóanyag

Kádár Béla jelentős sikereket ért el Németországban és Amerikában az 1920-as évektől. Képeit nemcsak magángyűjtők, hanem neves amerikai és európai múzeumok vásárolták meg. A Concertina című festményen erőteljesen érződik a Bauhaus és a konstruktivizmus hatása. A concertina a tangóharmonika egyik fajtája, a most aukcióra kerülő alkotás, az alkotó egyetlen képe, amely ennek a ritka hangszernek állít emléket. A képet Kádár maga vitte ki hajóval egy amerikai tárlatra a húszas évek közepén. Először az 1928-as brooklyni kiállításon volt látható, majd New York, Philadelphia, San Diego és Phoenix következett. A phoenix-i kiállításról részletesen beszámolt az Arizona Republic. Kádár alkotását külön kiemelték: a rangos amerikai folyóirat cikke szerint tömör szerkezetével és letisztultságával olyan nagy festők sorába emelte a magyar művészt, mint Fernand Léger vagy Picasso. Az 1970-es években egy los angeles-i magángyűjteménybe került, ahonnan hosszas előkészületek után először a Virág Judit Galéria kiállítására érkezett haza, majd most az aukcióra.  Kádártól egy másik kiemelkedő kvalitású festmény, a Kompozíció (Lányok csendélettel) – a harmincas évek egyik legszebb, art deco hatású kettős aktja – is kalapács alá kerül.

Scheiber Hugó, Sturm-bál, Kép: sajtóanyag
Scheiber Hugó, Sturm-bál, Kép: sajtóanyag

Scheiber Hugó egyik legszebb és legérdekesebb darabja a most aukcióra kerülő Sturm-bál, amelyen Herwarth Walden berlini galériájának egyik hírhedt, futurisztikus díszletekbe öltöztetett bálja elvenedik meg. A legendás Der Strum az avantgárd európai fellegvára az 1920-as években, a galéria művészei között találjuk Oskar Kokoschkát, Marc Chagallt és Moholy Nagy Lászlót is. Scheiber a húszas években több kiállításon is szerepelt a német fővárosban, de Olaszországban és Amerikában is nagy érdeklődés kísérte műveit. Dinamikus alkotásain a modern metropolisz, Berlin világa elevenedik meg. Az árverés kiemelkedő tétele Scheiber nagy méretű olajképe.

Schönberger Armand, Abszintivók, Kép: sajtóanyag
Schönberger Armand, Abszintivók, Kép: sajtóanyag

Schönberger Armand szintén komoly eredményeket ért el külföldön: Pozsonyban, Nagyváradon, 1932-ben pedig Malmőben rendezett sikeres kiállításokat. A budapesti éjszakai élet ihlette a most aukcióra kerülő Abszintivók című alkotását, amelyen a művész és a felesége látható. A kubizmus és a konstruktivizmus hatását mutató festménye az életmű egyik legfontosabb darabja.

Czóbel Béla, Hátakt, Kép: sajtóanyag
Czóbel Béla, Hátakt, Kép: sajtóanyag

Czóbel Béla feleségét ábrázoló, 1941-es aktja a művész érett korszakának legérzékibb és legintimebb alkotása. A Hátakt Czóbel egyik legtöbbet reprodukált és kiállított festménye, szinte nincsen olyan Czóbellel kapcsolatos kiadvány, amelyben ne szerepelne. Bemutatták az 1959-es Velencei Biennálén, illetve az 1971-ben megnyílt, nagyszabású Czóbel életmű kiállításon a Műcsarnokban.   A festmény egy svájci magángyűjteményből került most ismét a magyar közönség elé.   

Brit segítséggel tért haza a magyar külügyminiszter és neje

Hodosi Hanna portre, Kép: sajtóanyag
Hodosi Hanna portré, Kép: sajtóanyag

Hetvenhárom év elteltével, brit segítséggel visszakerült Budapestre László Fülöp (Philip de László) világhírű magyar-brit festőművész két alkotása, a Scitovszky Tibor egykori magyar külügyminisztert és feleségét, Hódosi Hannát ábrázoló képpár, amelyeket a Brit Kormány Művészeti Gyűjteménye vásárolt meg a Christie’s Aukciósház 2019 tavaszi árverésén New Yorkban. A festmények egy kori otthonukat, a mai budapesti brit nagyköveti rezidencia falait díszítik.

A Virág Judit Galéria őszi aukcióján a Dévényi-gyűjtemény ritkaságaira is licitálhatnak a résztvevők. Az esztergomi pedagógus, Dévényi Iván a modern magyar műgyűjtés történetének meghatározó személyisége volt, aki olyan világhírű művészekkel is kapcsolatban állt, mint Pablo Picasso vagy Georges Braque. Kalapács alá kerülnek egykori gyűjteményének kiemelkedő alkotásai, többek között Ferenczy Károly, Czigány Dezső és Bálint Endre festményei.

Igazi csemege a Berény-család gyűjteményéből előkerült Berény Róbert alkotások, amelyekre a gyűjtők most licitálhatnak először aukción. Az egyik festményen Berény feleségét, Breuer Etát láthatjuk. Berényt a magyar modernizmus folyton kísérletező, új utakat kereső, leginnovatívabb egyéniségeként tartják számon.

A sztárképek mellet az érdeklődők Vaszary János, Szőnyi István, Márffy Ödön és Paál László kiemelkedő alkotásaira, valamint szecessziós Zsolnay kerámiákra is licitálhatnak. A 207 műalkotás teljes kikiáltási ára több mint 464 millió forintról indul. Az őszi aukció kiállítását 2019. október 5. és 19.  között lehet ingyenesen megtekinteni a Virág Judit Galériában. Az árverést 2019. október 20-án a Budapest Kongresszusi Központban rendezik.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

HÍREK

1 / 1 163

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!