Facebook hozzászólás
397

Amikor Erzsébet tényleg lenyúlta

Zűrös politikai és családi helyzetben lopta ki Magyarországról a koronát az özvegy királynő, és ez csak egy, amikor az ország egyik legismertebb jelképe elhagyta az országot. Összesen tizenegyszer volt külföldön a korona. Legutoljára bő negyven évvel ezelőtt, 1978. januárjában tért haza a magyar államiság jelképe az Amerikai Egyesült Államokból. Van-e még valami, amit nem tudunk a Szent Koronáról. A tudósok szerint igen!  

Erzsébet, Kép: wikipedia
Erzsébet, Kép: wikipedia

1440. februárjában történt, amikor Luxemburgi Zsigmond császár és magyar király leánya, Erzsébet trónviszály miatt ellopatta a koronát.

Erzsébet királyné 1439. októberében özvegyült meg, amikor férje, Habsburg Albert magyar király elhunyt. A magyar rendek azt szorgalmazták, hogy menjen ismét férjhez, mégpedig III. Ulászló lengyel királyhoz, akit meg is hívtak a magyar trónra. Erzsébet ebbe beleegyezett, 1440. február 22-én azonban Komáromban megszületett fia, V. László, így visszavonta beleegyezését.

A királyné szívós harcba kezdett fia trónjáért. Ezért volt szüksége arra, hogy még fia születése előtt, azaz várandósan Visegrádról ellopassa a Szent Koronát, hogy azután azzal az alig háromhónapos Lászlót királlyá koronáztassa 1440. májusában Székesfehérváron. Ezzel sem tudta azonban megakadályozni Ulászló trónra lépését, akit a magyar rendek másik befolyásos csoportja támogatott. Miután Ulászló bevonult Budára, Erzsébetnek Pozsonyba kellett menekülnie, végül pedig fiát és a koronát is kénytelen volt átadni Habsburg V. Frigyes osztrák hercegnek (1452-től III. Frigyes néven német-római császárnak) – írja Pálffy Géza, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet munkatársa, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője.

A Szent Korona hazatér, könyvborító, Kép: MTA BTK
Könyvborító, Kép: MTA BTK

Legfrissebb tanulmánykötetük A Szent Korona hazatér. A magyar korona tizenegy külföldi útja (1205–1978) címmel jelenik meg az MTA BTK TTI kiadásában. Bemutatóját a magyar kultúra napján, 2019. január 22-én, délelőtt 10 órakor tartják a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.

Téged is emlékeid programoznak
Az idegsejtjeink közti kapcsolatot biztosító szinapszisokban működnek szervezetünk legbonyolultabb molekuláris gépezetei. Az utóbbi években kiderült róluk, hogy felépítésüket nemcsak a genetika, hanem gondolataink, emlékeink is formálják. Hogy pontosan miként, arra keresi a választ a következő öt évben Nusser Zoltán, az MTA KOKI kutatója az Európai Kutatási Tanács 2,5 millió eurós támogatásával.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!