Facebook hozzászólás

NAPI CUKISÁGBOMBA

Anyák napja matakóéknál – vidóval

Másodszorra is anya lett a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik matakója. Előző kölyke, aki a Briós nevet kapta, néhány héttel ezelőtt utazott el egy francia állatkertbe, ám a budapesti tenyészállatok ismét gondoskodtak az utánpótlásról. A nemrég született kis matakó most négyhetes, és már azt is lehet tudni róla, hogy kislány.

A kicsi április elején látta meg a napvilágot, ám az első három hétben ideje nagy részét az elszáradt növényekből kialakított fészekben töltötte. Bár most is sok időt fordít még pihenésre, a közönség most már egyre gyakrabban láthatja. A jövevényről a gondozók már azt is megállapították, hogy nőstény, de nevet egyelőre még nem kapott.

Matakó bébi, Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert
Matakó bébi, Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert

A Dél-Amerikában őshonos matakó (Tolypeutes matacus) az övesállatok, azaz a tatuk 21 fajának egyike. Az aránylag kisebb termetű tatuk közé tartozik, a felnőttek súlya nemigen haladja meg az egy kilót. A többi tatuhoz hasonlóan erre a fajra is jellemző a test nagy részét borító, bőr eredetű csontos páncélzat. Más tatuk azonban csak korlátozott mértékben tudnak összegömbölyödni, a legfőbb védekezési módjuk az, hogy magukat félig földbe ásva védelmezik páncélozatlan hasi oldalukat.

 

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2015 végén kezdtek el matakókkal foglalkozni, majd 2018-ban meg is született az első budapesti matakó kölyök. Az állat hímnek bizonyult, és a Briós nevet kapta. Azóta már teljesen felcseperedett, és néhány héttel ezelőtt a franciaországi Auvergne Állatparkba utazott.

Állatkerti címlapsztori

Tojásrakó hangyászsünbébi, filmkocka a Fővárosi Állat- és Növénykert mozijából
Tojásrakó hangyászsünbébi, filmkocka a Fővárosi Állat- és Növénykert mozijából

Világraszóló szaporítási eredményt jelentett be a Fővárosi Állat- és Növénykert. A tojásrakó emlősök közé tartozó hangyászsünöknél ugyanis egy életerős, egészséges utód cseperedik. A világon csak nagyon kevés állatkertben foglalkoznak ezekkel az állatokkal, az pedig még ritkább, hogy szaporítani is sikerüljön. Ez még a hangyászsünök őshazájának számító Ausztrália állatkertjeiben is rendkívüli dolognak számít, Ausztrálián kívül pedig csak néhány alkalommal fordult elő hasonló siker. A kicsi jelenleg három hónapos, de a nagyközönség egyelőre még nem láthatja.

A matakó anyukán kívül sok más állat is kölyköt, fiókát nevel az Állatkertben. Többek között az orangutánoknál, a gorilláknál, az elefántoknál, az aranyhasú mangábéknál, a vombatoknál, a rókakuzuknál, a Bennett-kenguruknál, a nagy maráknál, a vízidisznóknál, a gyimesi racka juhoknál, az ázsiai vadkutyáknál, a gundiknál, a kínai muntyákszarvasoknál, a borzas gödényeknél és a kínai törpefürjeknél is lehet kicsinyét nevelő anyaállatokat látni.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

HÍREK

1 / 1 146

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!