Facebook hozzászólás
233

Aranytorkok éjszakái! Indulhatunk?

A képlet egyszerű. Még ha szerénytelenségnek tűnik is, több mint tízéves előéletével a Pannonhalmi Jazznyár kétségkívül a Dunántúl egyik legigényesebb zenei programsorozata. Neve összefonódott a bencés monostorral, annak természeti környezetével, az apátsági múzeummal és a pincészettel. A VIATOR Apátsági Étterem megjelenésével pedig betársult a kifinomult gasztronómia is.

Malek Andrea, Kép: wikipedia
Malek Andrea is fellép, Kép: wikipedia

Az évek során tapasztalt lassabb lépcsőzetes, de tudatos építkezés, fejlesztés, és javítás idén olyan állomáshoz érkezett, ami méltán nevezhető mérföldkőnek. Egyaránt megdobogtatja a szervezők és a közönség szívét egyaránt, hiszen műsorban, vendégfogadásban, helyszínekben és technikai feltételekben szintén bámulatos meglepetéseket tartogat az idei nyár.

Nemrégiben jelent meg Zolbert “Live” című élő koncertalbuma, amelynek anyaga méltó módon összegzi a smooth jazz hazai éllovasának eddigi pályáját, és tükrözi a pannonhalmi jazzvarázslat sajátos hangulatát, visszautalva a Pannonhalmi Jazzmajor keretében megvalósult tavalyi évadnyitó eseményre.

Bor van, de hol itt az apátság?
Veszprémben vagy fúj a szél vagy harangoznak – mondják a helyiek. Nos, a közelben, a szellősben teremnek azok a fürtök, amelyek oly híressé tették a Somló lankáit, szőlőjét és borait. Ki ne ismerné például a juhfarkat, ami tényleg a juh farkáról kapta a névét, és a belőle készült bor egyetlen kortya elvarázsolta Alder Yarrowt, a világ egyik legbefolyásosabb borszakíróját is! Ez a Somlói Apátsági Pincészet!

A Főapátság hotelépítési projektje miatt az idei programsorozat lesz az utolsó jazzesemény ugyanezen a historikus helyszínen, de már egy új, fantasztikus technika felvonultatásával.

Júliusban óriási lendülettel mutatkozik be az oroszországi basszusgitárossal az Electric Shock formáció, amelyet a világ egyik legjobb dobosának tartott, hazai származású, de Barcelonában és Los Angelesben élő Borlai Gergő neve alatt jegyezhetünk, aki Banglades, USA, Japán és Görögország állomások után érkezik Magyarországra, hogy teljesíthesse a pannonhalmi felkérést. Fellépésük további különlegessége ugyanakkor, hogy ők avatják fel a Pannonhalmi Jazzteraszt életre hívó Apátsági Pincészet vadonatúj szabadtéri kóstolóteraszát.

Apátsági borok, Kép: apatsagipinceszet.hu
Kép: apatsagipinceszet.hu

Ugyanezen a helyszínen augusztusban egyrészt Szakcsi Lakatos Béla 75. születésnapját és 60 éves pályafutását ünnepli, de a nemrég elhunyt Babos Gyula személyisége és munkássága előtt is tiszteleg a hazai jazz-rock emblematikus képviselőjeként számon tartott Rákfogó zenekar: egyrészt a legendás, eredeti felállásban is szereplő Kőszegi Imre játékával, másrészt az ünnepelt jazzdíva, Gereben Zita Ávéd János szaxofonos vendégeskedésével felvértezett saját zenekara nyújt mozgalmas és emlékezetes levezetést.

Mindeközben a nyári hónapok alatt az apátsági étterem teraszán az anyai örömök után újra a színpadon is tündöklő Boggie exkluzív akusztikus lemezbemutató koncertjét hallgathatjuk meg. A sokoldalú és elismert szaxofonművész vezette, és ezen különleges alkalommal a bársonyos hangú Pocsai Kriszta énekesnővel kiegészülő Elek István Quartet előadását sem szabad kihagyni. Végül a jazz és rhythm & blues stílusait a magyar népzenével ötvöző kortárs világzenei, nevében a lélek és zene közötti szoros kapcsolatra utaló s ünnepelt énekesnőnkkel fémjelzett produkció, a Malek Andi Soulistic finom szövetű dallamvilága kínál varázslatos kíséretet a VIATOR Jazzvacsorák színvonalas gasztronómiai élményéhez. A részletes programot itt találod!

Márti mandulával bolondított sült pisztrángja
Nálam minden jöhet, ami hal! A pisztráng pedig az egy igazi király! Sokan nem is mernek belevágni, mert attól félnek, hogy majd nem kunkorodik jól a tányéron. Megsúgom, a lényeg nem a kunkorodáson van! Sokkal inkább az ízeken! Elámulsz, milyen ügyes vagy, ha kipróbálod! Egy szerelmes vacsorához is remek ötlet! különleges, és gyorsan elkészül! Hűts be hozzá egy rajnai rizlinget!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!