Facebook hozzászólás
417

Nagy a baj Nepálban

Hiány van oxigénpalackokból

Arra kérik a nepáli hatóságok a Mount Everest hegymászóit, hogy a csúcsok meghódítása után ne hagyják a kiürült oxigénpalackokat a Himalája lejtőin, hanem hozzák vissza azokat, mert a koronavírus fertőzés terjedése miatt komoly hiány van belőlük a nepáli kórházakban.

Nepál annyira híján van az újrahasznosítható oxigénpalackoknak, hogy a helyi hatóságok arra kérik a Mount Everest hegymászóit, illetve segítőiket, a serpákat, hogy hozzák vissza a kiürült palackokat, ahelyett, hogy a hegy lejtőin hagynák.

A kérés azután fogalmazódott meg, hogy a hegyi királyság komoly küzdelmet folytat a járvány második hullámával.

Kevés a levegő. Fotó: depositphotos.com
Kevés a levegő. Fotó: depositphotos.com

Az ország több mint 700 hegymászónak adott ki engedélyt  az április-májusi  idényben a 16 himalájai csúcsra ; az intézkedés nem titkolt célja az volt, hogy ismét Nepálba csábítsák a turistákat, fellendítve ezzel az egyik legjövedelmezőbb helyi iparágat.

A Nepáli Hegymászó Szövetség (NMA) felkérte a hegymászókat, hogy segítsenek Nepálnak a Covid-19 leküzdésében; az ország törékeny egészségügyi rendszere ugyanis komoly nehézségekkel küzd.

Kul Bahadur Gurung, az NMA vezető tisztviselője szerint a hegymászók és a sherpák ebben a szezonban legalább 3500 oxigénpalackot szállítottak. A kiürült palackokat az expedíciók végén gyakran a lavinákba temetik, vagy pedig a hegy lejtőin hagyják.

„Felhívjuk a hegymászókat és a serpákat, hogy ha csak lehetséges, hozzák vissza az üres palackokat, mivel azok újratölthetők és felhasználhatók a koronavírusos betegek kezelésére.”

– mondta Gurung.

Múlt hét végén Nepál napi 8777 újabb fertőzöttről számolt be, ami az április 9-i szám 30-szorosa. A kormányzat által közölt adatok szerint összesen 394 667 fertőzöttet tartanak nyilván az országban, és 3720 haláleset történt.

Számos katmandui magán-, és állami kórház közölte, hogy oxigénhiány miatt már nem tudnak több beteget ellátni, ugyanis hiány van mind gázból, mind pedig a tartályokból.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!