Facebook hozzászólás
441

Arun lett a bébi bambi

Péntek délig lehetett szavazni a múlt szerdán született kiselefánt nevére. Végül az Arun név kapta a legtöbb szavazatot. A szanszkrit eredetű név egyik jelentése hajnal, és a jövevény valóban hajnalban született. Ráadásul ugyanez volt a neve az Állatkert egy korábbi, legendás elefántbikájának is.

Arun lett a neve annak a kiselefántnak, ami múlt szerdán született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az intézet eredetileg öt nevet – Amar, Ambar, Arun, Arjuna, Ashok – bocsátott szavazásra. Most péntek délig voksolhatott a nagyközönség. Az Arun név épp csak egy hajszállal előzte meg a második helyezett Amar nevet. A legkevesebben az Ambar névre szavaztak.

Kiselefánt született, Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert
Ilyen volt újszülöttként, Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert

Az Arun szanszkrit eredetű, de számos modern indiai nyelvben (hindi, bengáli, maráthi, gudzsaráti, malajálam, kannada, tamil, telugu) is használatos férfinév. Az óind mitológiában a napszekér hajtóját hívták így, a név maga hajnalt, hajnalpírt, illetve – bizonyos értelmezésben – Napot is jelent. A kiselefánt maga is hajnalban született, ezért a név már csak jelentésénél fogva is ideális.

A név további erénye, hogy az Állatkertnek a múltban már volt egy Arun nevű elefántja. Így hívták ugyanis az 1970-es évek végén, illetve a ’80-as és ’90-es években Budapesten élt legendás elefántbikát is, így a névadás egyúttal ennek a múltban itt élt állatnak is emléket állít. Ráadásul az az elefántbika az Arun nevet még Indiában, egy tenyésztelepen kapta, vagyis ez ténylegesen egy olyan név, amely nemcsak indiai eredetű, hanem amelyről tudható, hogy az ázsiai elefántok őshazájában valóban használják is elefántok hívóneveként.

Nézd meg, milyen cuki Tina tigrislovacskája!
Megszületett Tina és Cukorka cuki kis zebracsikója. A Fővárosi Állat- és Növénykert legfiatalabb, április 15-én született kis lakója már szaladgál és hancúrozik a kifutóban, így a nagyközönség is láthatja.

A már csaknem másfél hetes kis Arun szépen fejlődik, édesanyja, Angele, és növére, Asha is nagy szeretettel és gondossággal veszi körül. A nagyközönség múlt szombat óta láthatja a kiselefántot, naponta délelőtt 10-től délután 2 óráig.

Menjetek el, nézzétek meg, üdvözöljétek, de csak úgy, hogy ne zavarjátok se a bébit, se a családot!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!