Facebook hozzászólás
303

ÚJRAINDULÁS

Az amerikai cégek ellenőriznék munkatársaikat a járvány lecsengése után

Amerikában a nagyobb cégek már a gazdaság újbóli beindulására készülnek. A PwC saját irodáiban például olyan megfigyelő rendszert építene ki, ami alkalmas lehet arra, hogy nyomon kövesse a járvány terjedését, jelezze a fertőzött munkatársakat, és azt is, hogy azok kikkel kerültek kapcsolatba.

Több kisebb amerikai start-up vállalkozás, minta amilyen a Locix és a Microshare dolgozik ilyen típusú fejlesztéseken; az általuk kínált eszközök pedig alkalmasak lehetnek arra, hogy az azokat majdan használó cégek bizalmat ébresszenek a munkavállalókban, azt üzenve nekik: nálunk biztonságban vagy.

Tudják, kivel találkoztál. Fotó: depositphotos.com
Tudják, kivel találkoztál. Fotó: depositphotos.com

 

Miközben az államok (legutóbb például Ausztrália) illetve a tech-cégek olyan alkalmazásokon dolgoznak, melyek ugyan hasonló célt szolgálnak, de használatuk csak önkéntes alapon képzelhető el, addig a magáncégek ezeket az applikációkat, és azok letöltését kötelezővé, vagyis a munkahelyi alkalmazás feltételévé tennék munkavállalóik számára, mind a cég, mind pedig saját maguk biztonsága érdekében – írja a Financial Times.

„Ehhez ugyanakkor szükség van az emberek többségének együttműködésére” – mondtj Rob Mesirow, a PwC képviselője. – „Az amerikai vállalkozásoknak közölniük kell a munkavállalókkal: ha vissza akarsz térni a munkahelyedre, akkor ezt az alkalmazást jó, ha letöltöd a telefonodra.”

Ha egy alkalmazott esetében pozitív teszteredmény született, akkor az applikáció révén lehetőség lesz arra, hogy a cég, melynél az illető dolgozik, vissza tudja követni a mozgását, pontosan megnézheti, kivel találkozott, de még azt is, milyen tárgyakhoz ért hozzá, így a későbbi fertőtlenítés lehetősége is adott.

Nem kell ugyanakkor valami nagyon szofisztikált eszközökre gondolni, a Microshare például olcsó, Bluetooth jelzőkkel ellátott jelvényeket, kulcstartókat vagy karkötőket kínálna a cégek munkavállalóinak.

Michael Moran, a Philadelphiai székhelyű vállalat egyik vezetője elmondta, hogy ez egy egyszerűbb verziója annak, mint amit a Google és az Apple kidolgozott egy okostelefon Bluetooth-jelének felhasználására. (Erről az Életforma.hu egy korábbi cikkében már be is számolt.)

Fontos ugyanakkor, hogy olyan rendszereket építsenek ki a cégek, melyek nem követik nyomon a munkavállaló életét, ha az már „kilépett a gyárkapun”.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!