Facebook hozzászólás
456

Soha többé!

Az angol zsidó közösség az ujgurok mellett áll ki a mostani holokauszt-emléknapon

Egyre több bizonyíték kerül napvilágra arról, hogy Kína szisztematikus népirtást folytat a muszlim vallású ujgur népesség körében. Nagy-Britannia zsidó közössége a holokauszt-emléknap kapcsán emeli fel a szavát egy újabb genocídium megelőzése érdekében.

Az Egyesült Királyság zsidó közösségének vezetői a január 27-i holokauszt-emléknapot arra is fel kívánják használni, hogy felhívják a figyelmet a kínai hatóságok által üldözött ujgurok sorsára, mondván a zsidóknak erkölcsi kötelességük, hogy felemeljék a szavukat a muzulmán vallású népcsoport ellen elkövetett kegyetlenkedések ellen.

Felemelik a szavukat. Fotó: depositphotos.com
Felemelik a szavukat. Fotó: depositphotos.com

Az angliai zsidó közösség vallási vezetői, holokauszt túlélők próbálnak így nyomást gyakorolni az Egyesült Királyság kormányára, hogy képviseljenek sokkal egyértelműbb és határozottabb álláspontot az ujgurokkal szembeni brutális kínai bánásmóddal szemben.

A miniszterelnökhöz intézett levelében Marie van der Zyl, a brit zsidók szervezetének elnöke úgy fogalmazott: „Közösségként mindig is komolyan mérlegeljük, hogy a holokauszttal bármiféle összehasonlítást tegyünk.” Ugyanakkor felfedezhető hasonlóság aközött, ami most Kínában történik, és aközött, ami a harmincas, negyvenes években történt a náci Németországban.

A közösség ezért is sürgeti a brit miniszterelnököt, Boris Johnsont, mondván, ami most Kínában az ujgurok ellen zajlik, korunk egyik legfelháborítóbb, emberjogokat sértő cselekménye.

A holokauszt emléknap alkalmával a René Cassin zsidó emberi jogi szervezet (René Cassin társszerzője volt az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának, melyért Béke Nobel-díjat is kapott) egy olyan, több egyház részvételével zajló rendezvényt tartott, melyen a fő téma a kínai hatóságok által átnevelő táborokba zárt több, mint egymillió ujgur tarthatatlan helyzete volt. A rendezvényen részt vett Canterbury korábbi érseke is – írja a The Guardian.

Mia Hasenson-Gross, a René Cassin nevét viselő emberjogi szervezet ügyvezető igazgatója szerint az, hogy a holokauszt emléknapon egy másik üldözött népcsoport tarthatatlan helyzetére világítanak rá, a zsidó közösség számára is fontos tett. Ahogy fogalmazott, „mi ott voltunk, és mindezt korábban személyesen is megtapasztaltuk. A különbség most annyi, hogy van még idő cselekedni. A zsidóknak erkölcsi tekintélyük és erkölcsi kötelességük, hogy most megszólaljanak. Soha többé ne hallgassanak se a civilek, de a döntéshozók úgy, mint a 30-as években.”





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!