Facebook hozzászólás
211

Az inkontinencia ne legyen tabutéma!

Modern világunkban még mindig vannak olyan betegségek, melyekről szégyellünk beszélni környezetünkben, és a szakorvost is nehezen keressük fel.

Ilyen betegség az inkontinencia /akaratlan vizeletvesztés- csepegés, valamint a hólyagtúlműködésből adódó zavarok/ is, mely hozzávetőlegesen 500-600 000 embert érintő probléma Magyarországon. Ezt támasztja alá a Szonda Ipsos által végzett kutatás is, melyet 2001-ben végeztek el. Az inkontinencia minden életkorban, mindkét nemnél, és társadalmi csoportnál és bármely civilizációnál felléphet, de jelentős számban fordul elő szülés után, illetve idős korú hölgyek körében.

A legnagyobb baj azonban nem maga a betegség, hanem az, hogy az ebben szenvedők számára ez komoly tabutéma: Nemhogy közvetlen környezetüknek nem mondják el, de még háziorvosukat is nehezen keresik fel. A tabuk oldására, a betegség felvállalására szervezik meg a betegegyesületek, civilszervezetek a Fontana Napot, október 11-én 10-14 óra között, a Városligetben, a Széchenyi Fürdő szomszédságában található Sörsátorban.

A szervezők a rendezvény mottójául a „Szabadulj meg a tabuktól!” címet választották. A Fontana Nap háziasszonya Endrei Judit.

A program során a résztvevők egy közös átmozgató tornán vesznek részt, itt már kiemelt figyelmet fordítanak azokra a mozdulatokra, melyek elsajátítása segítheti a betegségben szenvedőket, majd ezt követi a Fontana Futás, melyet Monspart Sarolta vezet. A közös futás előtt és után szakemberek várják az érdeklődőket, többek között Rusz Edit szexuálpszichológus, valamint az Inkontinencia Betegegyesület szakemberei. A tabukról, azok ledöntéséről Réz András esztéta beszél az érdeklődőknek. A Fontana Napot Mary Zsuzsi fellépése zárja.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!