Facebook hozzászólás
331

JOE BIDEN ÉS FELESÉGE A BALATONON TÖLTÖTTE NÁSZÚTJÁT

Az új first lady nem adja fel hivatását!

Sokszor hallottuk már, hogy Kamala Harris történelmet ír az alelnöki posztjával, de úgy tűnik, hogy Joe Biden elnöksége még egy szempontból unikális lesz: felesége továbbra is tanítani fog.

Meglepte az amerikai közvéleményt, hogy Dr. Jill Biden arra készül, hogy elnökfeleségként is megtartja rendes, napi tanári állását. Márpedig a first lady „intézményének” 231 éves fennállása óta egyetlen feleség sem tartotta meg a korábbi, fizetett munkahelyét, noha 1993-2017 között Laura Bushtól Michelle Obamáig mindegyiküknek előkelő egyetemi diplomája volt – írta meg a VMN.

Jill mindig is karakán nő volt. Amikor Joe először felhívta, azt kédezte: „Honnan szerezte meg a  számomat?”

Megismerkedésükkor Hunterrel és az azóta elhunyt Beau-vel Fotó: Pinterest
Megismerkedésükkor Hunterrel és az azóta elhunyt Beau-vel Fotó: Pinterest

A lánykérésre is négyszer mondott nemet, de nem azért, mert nem szerette későbbi férjét, hanem azért, mert biztos akart lenni benne, hogy örökké fog tartani. És ez  bizonyosság sem maga miatt volt fontos neki, hanem a két kisfiú miatt, akiket akkor Biden egyedül nevelt, miután elveszítették édesanyjukat és húgukat egy balesetben.
1977-ben végül összeházasodtak és a magyar származású Tom Lantos ajánlására Magyarországon töltötték a nászútjukat. 

Négy évvel később  a házaspárnak született egy kislánya, de a háromgyerekes anyuka akkor se adta fel hivatását, és Biden ebben mindig támogatta is. Jill akkor se lett csak politikusfeleség, amikor férje Barack Obama alelnöke lett. 

Joe és Jill Biden Fotó: Pinterest
Joe és Jill Biden Fotó: Pinterest

A first ladységhez egyébként nem jár munkaköri leírás, az amerikai alkotmány nem rendelkezik arról, hogy mit kell és mit nem kell tennie az elnök házastársának. Martha Washington óta minden Fehér Házba költöző feleség maga dönti el, milyen tartalommal tölti meg a szerepet.

A tanítás mellett pedig természetesen a közéleti feladatait is ellátja majd. Folytatja nagyban azt, amit alelnökfeleségként Michelle Obama árnyékában elkezdett: dolgozik a katonacsaládok jóllétéért, a mellrákkutatásért és megelőzésért, valamint a közoktatásért.

Utóbbi most kiemelkedően fontos lesz, a pandémia hatására ugyanis a tanárok frontvonalbeli harcosokká váltak. Dr. Jill Biden az ő hangjuk lehet: szószólója a pedagógusoknak, akiknek segítségre, útmutatásra, és nem utolsó sorban védelemre van szükségük.

Remélhetőleg az USA tényleg készen áll arra, hogy a first lady több szerepet is betöltsön – ugyanúgy, ahogy a többi nő az országban: szakember, anya, feleség, nagymama lehessen egyszerre.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!