Facebook hozzászólás
180

Baj van! Ez már biztos.

Ma ünnepelnünk kellene, de mégsem olyan felhőtlen ez az ünnep. Egész héten tavasz lázban égtünk a szerkesztőségben, de kedden már lelohadtak a kedélyek. A télnek eszébe jutott, hogy nem is volt igazán, és iziben pótolni akarta távollétét.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) 1950-ben jött létre, s 10 évvel később született döntés arról, hogy minden év március 23-án tartják a Meteorológiai Világnap ünnepét. A világnapok mindig egy-egy időszerű kérdésre fókuszálnak.

Idén például a sarkkörök meteorológiája, illetve a a globális környezeti hatások kerültek a figyelem középpontjába, s ennek köszönhetően 2007-2008-as esztendő a Sarkkörök Éve lesz.

Bár kétségtelen, hogy a sarkkörök távol esnek a leginkább benépesített területektől, de a Meteorológiai Világszervezet fontosnak tartja, hogy itt is megbízhatók legyenek az időjárás előrejelzések.

A Sarkkörök Éve kapcsán a szervezet kiadott egy rövid jelentést, melyben többek között az is kiderül, hogy ebben a században a Földön kb. 0.6 fokkal emelkedett a hőmérséklet, és 1900-2100 között további 1.4-5.8 fokos emelkedés várható!

Ennek következtében a tengervizek szintje 2100-ra 9-88 cm-rel fog növekedni, amelyek végzetes következménnyel járhat a kisebb szigetországok, illetve a Föld alacsonyabban fekvő területeire nézve.

Fontos tudni, hogy amellett, hogy a sarkvidékeknek az egész éghajlatot befolyásoló szerepük van (pl. a globális óceáni keringés fenntartásában), a felmelegedés miatt csökkenő jégfelületek drasztikusan befolyásolják a tengeri élővilágot, különösen a krill-populációt, amellyel a bálnák vagy a sirályok táplálkoztak eddig.

Ne ringassuk hát magunkat abba az illúzióba, hogy nem vagyunk érintettek az itt zajló folyamatokban, hiszen mi magunk is érezhetjük ezekben a napokban is, hogy a természet játéka, a márciusi szeszélyes időjárás, és a hó nélküli tél valami komolyabb változásra figyelmeztet bennünket!

Baj van. És hallom, hogy nemrégiben a BBC egyik adásában bemutatták a kedves nézőknek, hogy 10-15 év múlva miként fognak eltűnni Nagy-Britannia egyes területei a víz alatt. 

Az eleddig nyugodt angolok pedig most döbbentek rá igazán, itt már nem elég egy kézlegyintés és vállrándítás.

Mert baj van.

Forrás: www.wmo.ch nyomán



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!