Facebook hozzászólás

Bakonyi dínók viszik a levelet

A földi bioszférát egykor uraló dinoszauruszok világáról jelentetett meg bélyegkisívet a Magyar Posta. A Petényi Tibor Zoltán grafikusművész tervei szerint készült kiadvány alapváltozatát 50 000, míg a sorszámozott feketenyomatot 2000 példányban az ANY Biztonsági Nyomda gyártotta. 

Induljuk el egy időutazásra! Ezzel a bélyegkisívvel most visszamegyünk 85 millió évet a Föld történetében, és máris a késő kréta korban találjuk magunkat. Ezekben a történelem előtti időkben bolygónk egészen másképpen nézett ki. Más alakúak voltak a kontinensek, más volt az éghajlat, sőt a mai korhoz képest teljesen más állatok és növények népesítették be a szárazföldeket és a vizeket. Emberek sem éltek még, ezért nem volt, aki lerajzolta vagy fényképet készített volna róluk – minden, amit tudunk ezekről az állatokról, a kőzetekből előkerült fosszíliák tudományos vizsgálatán alapul.

Bakonyi dinoszauruszok világa kisív, Kép: Magyar Posta
Bakonyi dinoszauruszok világa kisív, Kép: Magyar Posta

Minden földtörténeti korszaknak megvannak a jellegzetes élőlényei – ebben a korban, ahová a bélyeggel most eljutottunk, a dinoszauruszok és közeli rokonaik az uralkodó állatok.

Egy kaftánveret karrierje
A nyíregyházi Jósa András Múzeum kincseinek bemutatásával folytatja alkalmi bélyeg-sorozatát a Magyar Posta. A bélyeg négy címletet tartalmazó kisív formátumban jelent meg. Az újdonságot Baticz Barnabás grafikusművész tervei szerint, a Pénzjegynyomda készítette.

A dinoszaurusz szó azt jelenti, hogy ijesztően nagy vagy félelmetes gyík vagy hüllő. Amikor a 19. század közepén a tudósok ezt az elnevezést adták, sokkal kevesebbet tudtak, mint ma, hiszen ez a kifejezés nem fedi tökéletesen a valóságot. Tényleg léteztek közöttük sokak fantáziáját megragadó, félelmetes külsejű és gyakran hatalmas méretű állatok, de nagy részük ember nagyságú vagy annál kisebb volt – azaz nem mindegyik volt félelmetes. Nem is beszélve arról, hogy a dinoszauruszok csak távoli rokonai a mai gyíkoknak. Sokkal közelebb állnak a mai madarakhoz, melyre többek között nagyon hasonló fészekrakási tulajdonságaik is utalnak.

Bakonyi dinoszauruszok világa kisív, fekete nyomat, Kép: Magyar Posta
Bakonyi dinoszauruszok világa kisív, feketenyomat, Kép: Magyar Posta

A bélyegkisív azokból a dinoszauruszokból és őshüllőkből mutat be néhány fajt és élőhelyeiket, melyek fosszíliái Magyarország területéről, a Bakonyból kerültek elő.

A sokszínűség emlékére
Alkalmi bélyeg kiadásával emlékezik meg az 1568. évi tordai országgyűlés által elfogadott vallásügyi törvény kihirdetésének 450. évfordulójáról a Magyar Posta. A miniatűr alkotás Elekes Attila André grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült.

A hat különböző címletet tartalmazó kisív felső sorában a négy lábon járó, növényevő Ajkaceratops kozmai, a kistermetű, legfeljebb pulykaméretű, valószínűleg csapatban vadászó ragadozó Pneumatoraptor fodori, és a Bakony sárkánya, a körülbelül 3,5–4 méter szárnyfesztávolságú, mindenevő repülő hüllő Bakonydraco galaczi látható. Az alsó sorban a 4–4,5 méter hosszú, négy lábon járó, növényevő, páncélos dinoszaurusz Hungarosaurus tormai, a rendszertanilag a modern krokodilok közé sorolható, legfeljebb 1 méter hosszú, rövid, tömpe orrú Iharkutosuchus makadii, és az akkori vizek csúcsragadozóinak számító, moszaszauruszok közé tartozó, de édesvízi környezethez alkalmazkodó Pannoniasaurus inexpectatus tekinthető meg. Az alkalmi bélyegzőt az 1,5 méter hosszú, növényevő, kis szarvval és jellegzetes, papagájcsőr-szerű szájjal rendelkező Ajkaceratops kozmai csőrrésze díszíti.

Bakonyi dinoszauruszok világa kisív és díszboríték, Kép: Magyar Posta
Bakonyi dinoszauruszok világa kisív és díszboríték, Kép: Magyar Posta

Tekintsünk fel a kisívről és térjünk vissza a jelenbe. A dinoszauruszok 175 millió éven át uralták a szárazföldeket, majd a madarakat kivéve minden képviselőjük kihalt 66 millió éve. Eltűnésük és az első ember megjelenése között több mint háromszázszor több idő telt el, mint az ember megjelenése és a jelenkor között. A tudományos munkákon kívül ma is számtalan könyv, film, játék foglakozik velük, népszerűségük továbbra is töretlen.

(Forrás: Dr. Ősi Attila, Makádi László, Botfalvai Gábor és Bodor Emese Réka: A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa, Budapest 2015)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Ásó, kapa, nagyharang – helyett az Égig érő fű

Most is bejött: a kevesebb több. Nagyon kevés időt tudunk otthon tölteni, de olyankor olyan jól esik kiülni a…

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…
1 / 345

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!