Facebook hozzászólás
481

VISZATÉRTEK A CETEK

Bálnát láttak az Adrián

Egészen különös élményben lehet részük azoknak, akik az Adria mellett élnek, vagy éppen ott töltik kései vakációjukat, nyaralnak, ugyanis egy bálna úszkál a tengerben.

A horvát partok közelében lehet látni a jó 15 méteres barázdás bálnát. Ez a faj a világ második legnagyobb állata, a kék bálna után.

A tengerbiológusok háborítatlanul követték, sőt meg is vizsgálhatták a vízi emlőst: egy nyílpuskával mintát vettek a bőréről, de mindenkit megnyugtattak, hogy ez az állatnak nem fájt, mi több, meg se érezte, de a DNS-e fontos adatokkal szolgálhat a tudósoknak.

 

Barázdás az Adrián Fotó: Blue World Institute
Barázdás az Adrián Fotó: Blue World Institute

 

A hatalmas állat persze nagy érdeklődést váltott ki a helyiekből, hiszen delfinnel se könnyű találkozni az Adrián – bármennyire is hirdetik a kikötőkben – hát még bálnával!  Pedig régebben a barázdás bálna is elterjedt volt ebben a térségben, de ma már csak nagyon ritkán téved a Földközi-tengerre. Igaz, áprilisban szintén erre „járt” két példány, és meglehet, hogy ha a hajóforgalom még sokáig áll, nagyobb számban is láthatunk ilyen különleges óriásokat az Adrián.

A biológusok felhívják mindenki figyelmét arra, hogy a bálnák nem jelentenek veszélyt az emberre, fordítva azonban ez nem igaz, ezért védett állatoknak számítanak, vigyáznunk kell rájuk!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!