Facebook hozzászólás
1 708

MESÉLŐ KÖVEK

Bámulatos sírok legendái

Ki szerelemből, ki szeretetből, ki kötelességből, ki kegyeletből, ki csak szokásból ilyenkor kimegy a temetőbe. Útban a szeretett sírja felé sokan észre sem veszik, mennyi nagyszerű ember alussza csendes, örök álmát körülötte. Olyanok, akik egykoron oly sokat tettek ezért az országért. És gondoljunk azokra a remek építészekre is, akik nemcsak festői palotákat, de ismert emberek mauzóleumait is megtervezték.

László József történész nagyapám mondta: ha meg akarsz ismerni egy népet, menj el a piacára és a temetőjébe. Ott mindent megtudsz róluk! Bejártam a fél világot, és kiderült: tökéletesen igaza volt!

Szomorú, de a minap én is egy temetés miatt jártam a Fiúmei Úti Sírkertben. Ballagva a gyászolókkal elámultam a mauzólemukon, a gyönyörű sírhelyeken. Ha lehet erre mondani, csoda szépek, magasztosak, monumentálisak vagy csak szerényen egyszerűek. Nem turistaként, felfedezőként mutatok néhány építészetileg is lenyűgöző  sírhelyet. Kérem, ha nem is most, de szakítsatok egyszer rá  időt, és nézzétek meg ezt a megható, ugyanakkor építészetileg bravúros művészeti gyűjteményt!

Kossuth-mauzóleum, Kép: wikimedia
Kossuth-mauzóleum, Kép: wikimedia

1909-ben avatták fel Kossuth Lajos mauzóleumát. Gester Kálmán és Stróbl Alajos  tervezte. A mennyezet mozaikjait Róth Miksa tervezte.

Batthyány-mauzóleum, Kép: wikipedia
Batthyány-mauzóleum, Kép: wikipedia

Az első magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos sírhelyét nemzeti adakozásból építették Schickedanz Albert monumentális tervei alapján. A pénz kevésnek bizonyult, így az 1874-es átadás után csak a 2000-es felújítás után nyerte el végső formáját.

Ave Domine mauzóleum, Kép: wikipedia
Ave Domine mauzóleum, Kép: wikipedia

Az Ave Domine Mauzóleum a Gelsey és a Guttman családok nyughelye. A nyolcszögletű építményben délutánonként különleges fényjáték világítja meg Krisztus alakját a kápolnában.

Engedjétek meg nekem, hogy a magyar irodalom négy, számomra különösen fontos egyéniségének sírjára is felhívjam a figyelmet. A Fiumei Úti Sírketben alussza ugyanis örök álmát Arany János, Jókai Mór, Ady Endre és Móricz Zsigmond is.

Arany János sírja, Kép: wikipedia
Arany János sírja, Kép: wikipedia
Jókai Mór síremléke, Kép: wikipedia
Jókai Mór síremléke, Kép: wikipedia
Ad Endre sírja, Kép: wikipedia
Ad Endre sírja, Kép: wikipedia
Móricz Zsigmond sírja, Kép: wikipedia
Móricz Zsigmond sírja, Kép: wikipedia

Ha már mindenki sírjára letettétek a virágot, gondoljatok azokra is, akik egykor tanítottak vagy gyógyítottak benneteket. Ők is megérdemelnek érted egy szál virágot, egy mécsest …

Mindenszentek napja





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!