Facebook hozzászólás

Bartók Európáért Fesztivál Münchenben

Vasárnap kezdődik az első Bartók Európáért Fesztivál, amelyen München legnagyobb koncerttermében mutatja be Bartók Béla zenei hagyatékát a Concerto Budapest a Londoni Filharmonikusok és világhírű szólisták közreműködésével – számolt be a Magyar Távorati Iroda.

Bartók Béla 1927-ben, Kép: wikimedia
Bartók Béla 1927-ben, Kép: wikimedia

A Concerto Budapest nyitóestjén Beethoven C-dúr szimfóniája, Liszt A-dúr zongoraversenye Várjon Dénes zongoraművész közreműködésével, valamint Bartók A kékszakállú herceg vára hangzik el Petra Lang és Gidon Saks operaénekesek előadásában, Keller András vezényletével – közölte a zenekar az MTI-vel.

A Londoni Filharmonikusok másnapi műsorában, Vlagyimir Jurovszkij dirigálásával Beethoven és Debussy alkotásai mellett Bartók A csodálatos mandarinja szólal meg. A szeptember 27-i gálaesten Bartók I. Rapszódia és Kontrasztok című darabjait, valamint többek között Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Kurtág György, Eötvös Péter és Ligeti György műveit hallhatja a közönség.

A Muzsikás Együttes pásztor dalokkal, gyimesi körtáncokkal és moldvai balladával is várja a közönséget a szeptember 28-i koncerten, aznap a Müncheni Kamarazenekar Haydn-, Veress Sándor-, Mozart- és Bartók-szerzeményeket ad elő.

Münchneni Filharmonikusok, Kép: wikipedia
Münchneni Filharmonikusok, Kép: wikipedia

A fesztivál utolsó napján a Müncheni Filharmonikusok együttműködésben a Bartók For Europe Fesztivállal, Pablo Heras-Casado vezényletével és Javier Perianes zongoraművész közreműködésével Ligeti György Román concert, valamint Bartók III. zongoraverseny és Concerto című művét mutatják be.
A Bartók-évhez kapcsolódó, Keller András művészeti vezetésével zajló fesztiválon fellép Vlagyimir Jurovszkij, Valerij Afanaszjev, Petra Lang, Gidon Saks és Francois Leleux, a Müncheni Kamarazenekar és a Müncheni Filharmonikusok is.

München, Kép: wikimedia
München, Kép: wikimedia

A Concerto Budapest közleménye emlékeztet arra, hogy a most először megrendezett fesztivál a következő években minden alkalommal más európai nagyvárosban mutatja be Bartók hagyatékát. A fesztivál állandó résztvevője a kezdeményezést elindító Concerto Budapest és a Londoni Filharmonikusok, amelyhez minden nagyvárosban helyi zenekarok csatlakoznak. A programot minden évben Bartók Béla legfontosabb művei, valamint a kezdeményezés szellemiségére reflektáló klasszikus és modern művek alkotják majd.

A tervek szerint 2017-ben Lengyelország, 2018-ban pedig Nagy-Britannia ad otthont a koncerteknek. A 2016-os fesztivál fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Bajorország kormánya pedig üdvözli a fesztivál alapgondolatát és mindenben segíti a szervezők munkáját. A Bartók Európáért Fesztivál szorosan kapcsolódik a Bartók-év programjához, amely a szerző születése 135. évfordulójának állít emléket hangversenyekkel, kiállításokkal és nemzetközi zenei versenyekkel.

Nahát! Bélyeget kapott a szent fa!
Alkalmi bélyegen örökítette meg a szilt a Magyar Posta. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható fafajunk, a hajdanán szent faként is tisztelt mezei szilt, latin néven Ulmus minort az Országos Erdészeti Egyesület szavazásán választották a 2016-os év fafajának. Az újdonságot Elekes Attila grafikusművész tervezte.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

HÍREK

1 / 1 136

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!